Otkriven identitet čoveka koji je sastavio sumnjiv izveštaj o Trampu

Izvor: Press, 12.Jan.2017, 20:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkriven identitet čoveka koji je sastavio sumnjiv izveštaj o Trampu

Veruje se da je Kristofer Stil, koji trenutno vodi londonski “Orbis Business Intelligence Ltd”, te dokumente pripremio za Trampove demokratske i republikanske protivnike tokom predsedničkih izbora
Kristofer Stil, bivši britanski obaveštajac, označen  je kao autor dosijea koji tvrdi da Rusija poseduje kompromitujuće >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << informacije o Donaldu Trampu.
Pedesetdvogodišnji Stil, bivši pripadnik MI6-a, navodno je sastavio dosije koji sadrži neproverene tvrdnje da ruski bezbednjaci poseduju materijale o Trampu, koji uključuju i snimak seksa, a koje bi mogli da iskoriste za ucenu, piše Vol strit žurnal.
Veruje se da je Stil, koji trenutno vodi londonski “Orbis Business Intelligence Ltd”, te dokumente pripremio za Trampove demokratske i republikanske protivnike tokom predsedničkih izbora. Američki obaveštajni zvaničnici kasnije su izveštaju dodali strogo povjerljivi sažetak na dve stranice o navodnim ruskom hakovanju za vreme izbora. Taj sažetak je dostavljen predsedniku Baraku Obami i Trampu.
U sažetku piše da su ljudi iz Trampove kampanje kontinuirano tokom izbora razmenjivali informacije sa ruskim posrednicima. Takođe se navodi da su ruski čelnici pet godina bili u kontaktu s Trampom i njegovim saradnicima.
Stil je jedan od dvojice direktora koji vode firmu Orbis. Vol strit žurnal pokušao je da stupi s njim u kontakt, ali nisu dobili komentar. Drugi direktor firme, Kristofer Burovs, je izjavio da neće ni “potvrditi ni negirati” da je Orbis pripremio dokumente o Trampu.
Prema informacijama na LinkedIn profilu, Burovs je bio savetnik u britanskom ministarstvu spoljnih poslova, a diplomatske dužnosti obavljao je u Briselu i Nju Delhiju. LinkedIn profil Kristofera Stila ne otkriva detalje o njegovoj karijeri, ali WSJ napominje da obaveštajci često koriste diplomatska radna mesta za prikrivanje špijunskih aktivnosti.
Na stranici firme piše da su “Orbis Business Intelligence” osnovali 2009. britanski obaveštajci. Kompanija se oslanja na “globalnu mrežu stručnjaka i poslovnih ljudi” i svojim klijentima nude “strateške savete, provode operacije prikupljanja informacija i kompleksne, često prekogranične, istrage”, navodi se na internet stranici.
Kredilibilitet objavljenog izveštaja o Trampovim kontaktima s Rusima još se utvrđuje. U izveštaju postoji dosta navoda koji su šokantni, ali i teško dokazivi. Na primer, FBI nije pronašao dokaze koji bi potkrepili tvrdnju da je Trampov advokat otišao u Češku i sastao se s zvaničnicima Kremlja.
Tramp je reagovao tvitom “Lažne vesti – totalni politički lov na veštice”. I Rusija tvrdi da nema kompromitujućih materijala o Trampu, nazivajući ovo “apsolutnom fabrikacijom”.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Trampove nove izjave - doza realnosti za Moskvu

Izvor: VOA, 12.Jan.2017

Tvrdnje izabranog američkog predsednika Donalda Trampa da ne postoji resetovanje odnosa sa Rusijom i njegovo uverenje da je Rusija bila iza hakovanja kompjutera Demokratske stranke, u Evropi se tumači kao znak da nema garancija da će odnosi između Sjedinjenih Država i predsednika Rusije Vladimira...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.