Operacijom mozga protiv epilepsije

Izvor: B92, 18.Okt.2011, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Operacijom mozga protiv epilepsije

Operacija mozga može biti spas za one koji pate od epilepsije, pokazalo je nedavno istraživanje.

Jedna britanska studija okupila je istraživače sa londonskog Instituta za neurologiju koji su ispitali 615 ljudi podvrgnutih raznim operacijama za lečenje epilepsije.

Zahvat je smanjio učestalost napada polovini ispitanika koji su mu se podvrgli, a oko 52 odsto pacijenata nije imalo ni jedan napad u periodu od pet godina posle operacije.

Čak 47 odsto >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nije imalo napade ni posle deset godina od operacije.

Iako rezultati ne upućuju direktno da hirurgija može izlečiti epilepsiju, čak 28 odsto ispitanika prestalo je da uzima lekove protiv napada, jer za tim više nije bilo potrebe.

Ipak, operaciju stručnjaci preporučuju samo u slučaju kada dva ili tri leka ne uspeju da stave napade pod kontrolu.

Hirurški zahvat podrazumeva uklanjanje ili izolaciju dela mozga koji je izvor napada. Obično se odstranjuje deo tkiva iz temporalnog režnja (lobusa) veličine loptice za golf.

Druge operacije uključuju oštećivanje veza između hemisfera mozga, pa čak i uklanjanje cele jedne hemisfere.

Još nije poznato zašto se epilepsija javlja, ali se najčešće pojavljuje kod veoma starih i veoma mladih osoba.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.