Zdravlje

Utorak, 18.10.2011.

16:02

Operacijom mozga protiv epilepsije

Operacija mozga može biti spas za one koji pate od epilepsije, pokazalo je nedavno istraživanje.

Izvor: B92

Default images

Jedna britanska studija okupila je istraživače sa londonskog Instituta za neurologiju koji su ispitali 615 ljudi podvrgnutih raznim operacijama za lečenje epilepsije.

Zahvat je smanjio učestalost napada polovini ispitanika koji su mu se podvrgli, a oko 52 odsto pacijenata nije imalo ni jedan napad u periodu od pet godina posle operacije.

Čak 47 odsto nije imalo napade ni posle deset godina od operacije.

Iako rezultati ne upućuju direktno da hirurgija može izlečiti epilepsiju, čak 28 odsto ispitanika prestalo je da uzima lekove protiv napada, jer za tim više nije bilo potrebe.

Ipak, operaciju stručnjaci preporučuju samo u slučaju kada dva ili tri leka ne uspeju da stave napade pod kontrolu.

Hirurški zahvat podrazumeva uklanjanje ili izolaciju dela mozga koji je izvor napada. Obično se odstranjuje deo tkiva iz temporalnog režnja (lobusa) veličine loptice za golf.

Druge operacije uključuju oštećivanje veza između hemisfera mozga, pa čak i uklanjanje cele jedne hemisfere.

Još nije poznato zašto se epilepsija javlja, ali se najčešće pojavljuje kod veoma starih i veoma mladih osoba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

18 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

23 h

Podeli: