Nova kriza? Svet treba da brine, Srbija ne

Izvor: B92, 22.Feb.2016, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nova kriza? Svet treba da brine, Srbija ne"

London -- Šef Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti izjavio je u Londonu da Srbija ne bi trebalo da brine za krizu i da joj ide sasvim dobro.

Čakrabarti je u Londonu, gde se održava investicioni samit EBRD, izjavio za srpske medije da je Srbija u poslednjih godinu i po do dve oživela tranziciju, za razliku od mnogih drugih zemalja regiona koje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su još uvek “zaglavljene” u tom procesu.

“Srbija je pokazala, skoro kao model, šta se može uraditi, vratila je na sto privatizaciju, otvorila mogućnost za ulaganje u energetski sektor i transport. Lepo je videti da se Srbija popela na listi ‘Duing biznis’”, izjavio je Čakrabarti.

Zbog svega toga je EBRD, kako je dodao, spremna da više ulaže u Srbiju.

Na pitanje šta se još može uraditi, Čakrabarti je kazao da su strukturne reforme proces koji stalno traje, kao i da se može dodatno popraviti klima za ulaganja.

“U naredne dve, tri godine Srbija će probati da uđe u top 30 zemalja liste ‘Duing biznis’, to znači da su potrebno dodatne reforme”, kazao je čelnik EBRD.

Prema njegovim rečima, važan sektor su i mala i srednja preduzeća i bankarski sektor mora da počne da tim preduzećima odobrava više kredita. Banke su tokom krize izgubile delimično sposobnost za to I to bi trebalo da se vrati, naveo je Čakrabarti.

Na pitanje da li ga plaši najava nove krize, odgovorio je da je Srbija velika ekonomija, dobro diversifikovana. “Treba da brinemo globalno i regionalno možda, ali mislim da će Srbija biti sasvim dobro”, kazao je.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.