Ni u Holandiji više ne cvetaju lale

Izvor: B92, 23.Apr.2012, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ni u Holandiji više ne cvetaju lale

Na evropskim berzama cene akcija jutros su oštro pale, zbog političke nestabilnosti u Holandiji i rezultata predsedničkih izbora u Francuskoj.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih evropskih akcija je do 9:30 pao jedan odsto, na 1035 bodova. Londonski FTSE, frankfurtski Dak i pariski CAC bili su u minusu između jedan i 1,7 odsto.

Negativno je jutros na tržište delovala vest da holandska vlada nije usaglasila mere štednje, zbog čega su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izbori gotovo neizbežni.

"Holandija bi mogla biti problem jer se dosad smatrala stabilnom članicom evrozone, no ova vest ukazuje na tenzije u tom području", kaže strateg u UniCredit Global Researchu Christian Stocker.

Ulagače zabrinjava i mogućnost promene na čelu Francuske, nakon što je u jučerašnjem prvom krugu predsedničkih izbora najviše glasova dobio socijalistički kandidat Fransoa Oland

"Na prvi pogled pobeda Olanda bila bi negativna za tržišta, ali on je realnija politička opcija jer, ako Nikola Sarkozi pobedi, to bi značilo status kvo za Francusku", kaže Stocker.

Ulagače jutros nisu podstakle ni vesti o stabilizaciji kineske industrijske proizvodnje. Prema podacima HSBC-a, PMI indeks industrijske aktivnosti u Kini oporavio se u aprilu sa 48,3 na 49,1 bod, no i dalje je, šesti mesec zaredom, ispod nivoa od 50 bodova, što ukazuje na slabljenje aktivnosti.

Na Tokijskoj berzi Nikkei jutros oslabio 0,2 posto, na 9542 boda.
Pogledaj vesti o: London,   Pariz

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Slabi makroekonomski podaci i politička nestabilnost srušili indekse na evropskim berzama

Izvor: GdeInvestirati.com, 24.Apr.2012, 11:14

Juče su indeksi na evropskim berzama pali i do 4 odsto usled slabih makroekonomskih podataka iz Kine i evrozone, kao i političke nestabilnosti u Holandiji i Francuskoj. Opširnije..

Nastavak na GdeInvestirati.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.