Nafta ispod 75 dolara

Izvor: S media, 01.Jul.2010, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nafta ispod 75 dolara

Sirova nafta je danas na berzi u NJujorku pojeftinila na ispod 75 dolara za barel i tako ušla u drugu polovinu godine nastavljajući slabljenje iz prvih šest meseci od ukupno pet odsto, a pad cene je posledica pokazatelja usporenja kineskog ekonomskog rasta i sumnje oko rasta tražnje nafte u toj velikoj privredi.

Cena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u avgustu je na NJujorškoj robnoj berzi pala za 1,07 dolara, na 74,56 dolara za barel, dok je u isto vreme evropska >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << "brent" nafta na Medjunarodnoj berzi petroleja u Londonu pojeftinila za 1,17 dolara, na 73,84 dolara za barel, preneo je Rojters.

Rast preradjivačkog sektora u Kini, drugom po veličini potrošaču energenata u svetu, usporen je u junu usled napora vlade u Pekingu da "ohladi" tržište nekretnina i smanji pozajmljivanje banaka, kao i zbog nestabilnog oporavka globalne privrede.

Zvanični podaci su pokazali da je PMI indeks preradjivačkog sektora u Kini u junu pao na 52,1 poena, što je najniži nivo još od februara, sa 53,9 poena iz maja. Indeks iznad 50 poena ukazuje na rast.

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Cijene nafte pale ispod 75 dolara

Izvor: Capital.ba, 01.Jul.2010

LONDON, Cijene nafte danas su pale ispod 75 dolara za barel te su tako drugo polugodište otvorile slabo nakon što su u prvih šest mjeseci pale gotovo 5 odsto. Danas je naftno tržište palo pod pritiskom loših podataka iz kineske privrede. Proizvodne aktivnosti u Kini u junu su porasle manje od...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.