Capital.ba

Cijene nafte pale ispod 75 dolara

01.07.2010. / 15:03

LONDON, Cijene nafte danas su pale ispod 75 dolara za barel te su tako drugo polugodište otvorile slabo nakon što su u prvih šest mjeseci pale gotovo 5 odsto.
Danas je naftno tržište palo pod pritiskom loših podataka iz kineske privrede. Proizvodne aktivnosti u Kini u junu su porasle manje od očekivanja što je još jedan pokazatelj da tamošnje vlasti uspješno provode politiku kojoj je glavni cilj spriječiti “pregrijavanje” ekonomije.

Kineski statistička kancelarija danas je objavio da je indeks menadžera nabave (PMI) u proteklom mjesecu smanjen na 52,1 bod, dok je u maju iznosio 53,9 bodova. Vrijednosti više od 50 bodova upućuju na rast aktivnosti toga sektora, dok one niže ukazuju na njihov pad. Analitičari koje je anketirao Reuters očekivali su da će navedeni indeks u junu iznositi 53,1 bod.

Barel sirove nafte za isporuke u avgustu danas je u New Yorku pojeftinio za 1,01 dolara na 74,62 dolara, što znači da je negativnu seriju produžio na četvrti dan. Na Londonskoj berzi cijena nafte je pala za 1,07 dolara na 73,94 dolara. Poslovni.hr

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!