NFL u inat Trampu  crnci kleče, dok belci stoje

Izvor: B92, 24.Sep.2017, 21:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NFL u inat Trampu " crnci kleče, dok belci stoje

Nastavlja se "rat" sportista i predsednika SAD Donalda Trampa, a novi udarac zadali su igrači američkog fudbala.

Tamnoputi igrači NFL timova Baltimor Rejvens i Džeksonvil Džeguars protestovali su klečanjem tokom intoniranja himne SAD pred njihov duel na londonskom Vembliju.

Tramp je pre nekoliko dana poručio da bi svi NFL igrači koji kleče dok se intonira himna trebalo da budu otpušteni.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Ove proteste pokrenuo je kvorterbek Kolin Kepernik na leto 2016. godine, nakon serije brutalnih akcija policije nad Afroamerikancima u SAD u različitim gradovima.

Kepernik inače nije mogao da pronađe tim ovog leta, iako je svojevremeno vodio San Francisko 49erse do Superboula.

Na Vembliju je 20-ak igrača i članova dva tima klečalo tokom intoniranja himne. Podršku svojim igračima pružili su vlasnici dva kluba, Džeguarsa Šahid Kan i Rejvensa Stiv Biskioti.

"Sastao sam se pred utakmicu sa kapitenim mog tima i pružio im punu podršku, celoj NFL ligi posle pretećih i razdornih izjava predsednika Trampa. Bila mi je čast da budem sa njima i njihovim kolegama. Naš tim i NFL podržavaju našu naciju sa svim različitostima s kojima dolazi – rasnim, verskim i drugim. Ispred nas je mnogo posla, a sporni komentari predsednika to otežavaju", rekao je Kan.

Kan je poreklom Pakistanac, a prošle godine je donirao milion dolara Trampovoj predsedničkoj kampanji. Stajao je uz svoje igrače tokom prostesta.

"Prepoznajemo uticaj igrača, poštujemo njihov protest i potpuno ga podržavamo. Svaki glas se mora čuti. Ovo je demokratija na najvišem nivou", dodao je Biskioti.

Igrači su ustali kada je intonirana himna Velike Britanije "Bože spasi kraljicu", posle američke himne.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.