Izvor: B92, 30.Jan.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mediji: Nezavisnost u februaru

London, Priština -- Strani mediji ocenjuju danas da bi Kosovo moglo već u prvoj polovini februara da proglasi nezavisnost.

Kosovo bi moglo da proglasi nezavisnost već iduće nedelje u potezu koordinisanom sa SAD i vodećim zemljama Evropske unije, ali će to zavisiti od ishoda drugog kruga predsedničkih izbora u Srbiji, ocenjuje danas >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << londonski "Fajnenšel tajms".

Zapadne diplomate kažu da tačan datum sada zavisi od toga da li će, kako navodi list, novi predsednik Srbije biti prozapadni političar Boris Tadić ili pro-ruski nacionalista Tomislav Nikolić.

"Nezavisnost možda već 4. februara"

Rezultat predsedničkih izbora u Srbiji biće presudan i za budući status Kosova, a ukoliko pobedi kandidat Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić, Kosovo će, praktično, već 4. februara proglasiti nezavisnost, izjavio je novosadskom Dnevniku politički analitičar iz Prištine Baton Hadžiju.

On je ocenio da će, u slučaju da pobedi kandidat Demokratske stranke Boris Tadić, proces proglašenja nezavisnosti Kosova biti oprezniji i u potpunosti usaglašavan sa Evropskom unijom, koja će ga kontrolisati i striktno držati u koordinatama plana specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija.

"Ako Nikolić, konzervativac, bude izabran, onda niko u Evropi neće videti da postoji bilo kakva korist da se dalje čeka sa proglašavanjem nezavisnosti", rekao je listu jedan zapadni diplomata.

U slučaju da Tadić zadrži vlast, diplomate procenju da će EU zauzeti stav da ima smisla da se nezavisnost Kosova odloži za nekoliko sedmica i da se u tom periodu pokuša da se postigne sporazum o bližim odnosima između Srbije i Unije.

Kada je reč o priznavanju nezavisnosti, jedan evropski ministar smatra da će taj proces imati tri talasa.

"Desetak zemalja će priznati Kosovo na dan kada ono proglasi nezavisnost, desetak nešto kasnije, a ostale će to uraditi posle prilično dugog vremena", rekao je on.

Prema tom scenariju, u prvoj grupi zemalja biće Francuska, Nemačka i Velika Britanija, u drugoj Španija i verovatno Italija, a u trećoj koja će odložiti priznavanje - Grčka, Rumunija i Slovačka.

Kipar će, prema pisanju FT, najverovatnije biti jedina članica Evropske unije koja će odbiti da prizna nezavisno Kosovo.

Rojters: Nezavisnost 10. ili 18. februara

Kosovo će uz podršku Zapada proglasiti nezavisnost 10. ili 18. februara u zavisnosti od ishoda drugog kruga predsedničkih izbora u Srbiji, piše danas agencija Rojters pozivajući se na diplomatske i političke izvore.

"Ako pobedi (kandidat radikala Tomislav) Nikolić, onda će to biti 9. ili 10." februara, rekao je jedan od političkih izvora agenciji Rojters.

Ako pobedi Boris Tadić, kosovski Albanci bi, kako se očekuje, sačekali do narednog vikenda i verovatno do sastanka šefova diplomatija EU 18. februara, rekao je taj izvor i dodao da Zapad "nastoji da to bude u februaru".

Rojters dodaje da SAD i EU pokušavaju da "koordinišu" proglašenje nezavisnosti, a zapadne diplomate kažu da bi neke od članica EU bile za to da se u slučaju pobede Tadića sačeka kraj februara ili početak marta.

Neimenovani zapadni diplomata rekao je Rojtersu da bi pobeda Nikolića podrila svaki poziv na odlaganje rešavanja kosovskog pitanja.

"Očekujte da će u slučaju da dobije Nikolić, proces biti ubrzan", rekao je taj izvor.

Rojters dodaje da su zvaničnici Vlade Srbije odbili da komentarišu te informacije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.