Manje rekorda, više stabilnosti – ruska nedelja na aukcijama u Londonu

Izvor: Vostok.rs, 06.Dec.2010, 04:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manje rekorda, više stabilnosti – ruska nedelja na aukcijama u Londonu

06.12.2010. -

Najveće londonske aukcijske kuće «Sotbis» (Sotheby’s), «Kristis» (Christie’s), «Mekdugals» (MacDougall's) i «Bonems» (Bonham’s) prošle nedelje su govorile o rezultatima ovogodišnjih trgovina ruskim umetničkim radovima.

„Ruska nedelja" nije dovela do supersenzacije, zato je pokazala stabilnost kojoj se može pozavideti u ovom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << segmentu tržišta. Takav je rezultat navela šef ruskog odeljenja „Sotbisa" Džoana Vikeri: „Ne trebaju nam preterane cene, već stabilnost, da bi kolekcionari osetili sigurnost. Potencijalni kupci žele upravo to".

Umetnička dela kao ranije predstavljaju siguran način da se ulože sredstva. Čak i u periodu ekonomske krize cene nisu pale, već, naprotiv, nastavile da rastu. Ipak novih visina neće biti, smatra direktor departmana ruske umetnosti aukcijske kuće „Kristis" Aleksis Tizenhauzen. Naravno, cene će rasti iz godine u godinu, posebno na klasično slikarstvo, ali tempo rasta će se usporiti, tvrdi stručnjak i govori da je bio očevidac istorije „Ruskih prodaja":

Počeo sam da radim u „Kristisu" pre 25 godina. Prvo čega se sećam kada sam došao u rusko odeljenje jeste da tamo niko nije znao ruski jezik, to nikome nije bilo potrebno. Kupci su bili ljudi koji su voleli rusku umetnost, razumeli se u stvari koje vrede, i bili srećni da kupe prelepe radove za sitne pare. Pre 25 godina smo prodali sliku čuvenog umetnika 18.veka Dmitrija Levickog samo za 10 000 funti. I bilo je teško naći kupca! Sada se njegovi radovi prodaju za 150 hiljada. Veoma lako! Ili na primer agitacioni porcelan 20-ih godina prošlog veka – radovi primenjene umetnosti sa političkom simbolikom, propaganda ideja socijalističke revolucije... On je bio skroz nepopularan. Tanjir je koštao maksimum 500 funti. Zatim su počele izložbe, i pojavila se moda na takav porcelan. Sada ti isti tanjiri koštaju od 150 do 250 hiljada funti.

Moda je veoma aktuelna za aukcijske kuće. Stvaraju je zajedno sa kupcima. Zahvaljujući aukcijskim kućama ušla je u modu ruska avangarda, i ruski porcelan. U ovoj prodajnoj sezoni „Kristisa" favorit je bio par vaza 19.veka napravljenih u Imperatorskoj fabrici porcelana u Peterburgu. A slike avangardista kao što su Natalija Gončarova ili Robert Falk uvek su među najskupljim eksponatima.

Pa ipak najveći brendovi londonskih aukcijskih kuća već dugo godina ostaju Ajvazovski, Faberže i Romanovi. Radovi velikog umetnika mariniste Ivana Ajvazovskog su prešli prag od milion dolara. Radovi juvelirske kuće Karla Faberže su još skuplji. U „Kristisu" je ovih dana postavljen svetski rekord za tabakeru – oko pola miliona dolara. A to što je tabakera pripadala ruskom imperatorskom domu Romanovih još je povećala cenu.

Ipak najskuplje delo „Ruske nedelje" u Londonu je postalo platno ruskog portretiste Nikolaja Fešina „Mali kauboj" prodato za 10,8 miliona dolara. Slika je urađena 1940 godine kada se umetnik nalazio u Americi. Inače većina radova Končalovskog, Reriha, Bogoljubova, dvorskog slikara za vreme tri ruska imperatora Mihaila Ziči naslikana su u vreme kada su majstori putovali po svetu, slobodno stvarali. Na primer, slika Aleksandra Jakovljeva, koja je postala jedno od najvrednijih dela na dve ovogodišnje aukcije, pripada takozvanom afričkom ciklusu umetnika. Kasnije je sovjetska vlast uspela da „zadrži" umetnike u zemlji, i da ih natera da rade u stilu socrealizma.

Poslednjih godina londonske aukcijske kuće regularno organizuju predaukcijske izložbe ruske umetnosti u Rusiji. Jer skoro polovina kupaca dolazi iz Rusije.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.