London pomaže pobunjenicima u Siriji

Izvor: Večernje novosti, 07.Nov.2012, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

London pomaže pobunjenicima u Siriji

NEPUN dan posle pobede predsednika SAD Baraka Obame na američkim izborima, znatno je pojačan pritisak saveznika na sirijskog predsednika Bašara al Asada. Britanija je najavila direktnu pomoć liderima naoružane opozicije u Siriji, dok iz Turske stiže objava da su članice NATO razgovarale o upotrebi projektila "patriot" za zaštitu zone bezbednosti u zemlji u kojoj je od pobune protiv Asada marta 2011. godine život izgubilo više desetina hiljada ljudi. Tokom posete sirijskim izbeglicama >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << u Jordanu britanski premijer Dejvid Kameron rekao je da bi njegova zemlja i drugi saveznici trebalo da urade više kako bi "uobličili opoziciju" u jedinstvenu snagu i otvorili direktne kanale komunikacije sa vojnim komandantima pobunjenika: - Sada je prilika za Britaniju, Ameriku, Saudijsku Arabiju, Jordan i saveznike koji slično misle da se ujedine i pokušaju da uobliče opoziciju, izvan i unutar Sirije i da im pomognu da postignu cilj, isti kao i naš, a to je Sirija bez Asada - rekao je Kameron. Američki mediji, pozivajući se na turske izvore, navode da su planovi za stvaranje zone bezbednosti u Siriji bili u zastoju zbog američkih izbora. Iako NATO tvrdi da neće da interveniše bez mandata UN, sada postoje nagoveštaji da bi projektili mogli da budu raspoređeni "pod kišobranom Alijanse". Diplomate iz SAD, Britanije, Francuske i Turske već u četvrtak bi, prema najavama medija, trebalo da se sastanu u katarskoj prestonici Dohi sa opozicionim grupama, mada se ne pominju i naoružani pobunjenici. Britanski šef diplomatije Vilijem Hejg podvlači da London ne razmatra ponudu naoružavanja Asadovih oponenata: - U svim razgovorima moji saradnici će da podvuku značaj poštovanja ljudskih prava, uz odbacivanje ekstremizma i terorizam, dok se radi na mirnoj, političkoj tranziciji - rekao je Hejg. Međutim, upravo organizacije za ljudska prava, podseća britanski "Gardijan", kritikuju britanski potez, upozoravajući da bi mogao da podstakne novi talas nasilja.

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Generalni sekretar Lige arapskih zemalja: odbrojani dani režima u Siriji

Izvor: Vostok.rs, 08.Nov.2012, 10:47

08.11.2012. -..Generalni sekretar Lige arapskih zemalja Nabil Al-Arabi, izjavio je da će režim sirijskog predsednika Bašara Asada uskoro pasti, preneo je u sredu arapski TV kanal "Al-Džazira". "Važno je da se što pre usaglase različiti stavovi unutar sirijske opozicije, pre svega zato što su...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.