Izvor: Radio Slobodna Evropa, 20.Jun.2015, 18:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

London: Protesti zbog mera štednje, najavljuje se građanska neposlušnost

Hiljade ljudi su u subotu marširale centrom Londona, u znak protesta zbog mera štednje britanske vlade, njene namere da skreše javne troškove i zbog velikih problema s kojima se suočavaju siromašni.

Marš je počeo u karnevalskoj atmosferi. Prolazeći kraj Banke Engleske, demonstranti su upalili baklje, pa se skerletni dim proširio uskim, krivudavim ulicama finansijskog sektora >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << Londona.

Duvački i drugi plehani instrumenti davali su muzičku podlogu za mahanje balonima i transparentima dok su demonstranti napredovali ka Parlament skveru.

Demonstracijama se želi, na miran način, izraziti gnev zbog plana konzervativne vlade da saseče javne troškove na ime smanjivanja budžetskog deficita koji se naduvao nakon što je Velika Britanija 2008. godine krenula da spasava svoje posrnule banke. Socijalni aktivisti, vođe sindikata i grupe za zaštitu ljudskih prava udružile su snage da izraze protest zbog kresanja izdataka za javne službe, socijalnu pomoć i obrazovanje. Takav scenario se očekuje nakon što vlada objavi svoj budžet sledećeg meseca.

Demonstranti tvrde da se javni sektor kažnjava zbog krize koju nije prouzrokovao.

"Dosta mi je više svih tih glavnih stranaka koje se zalažu za mere štednje. One su bogate načinile bogatijim a siromašne siromašnijim, i s tim će se nastaviti", rekao je Lindzi Džerman, visoki zvaničnik koalicije Zaustavimo rat (Stop The War).

Među demonstrantima su pevačica Šarlot Čerč i komičar Rasel Brend.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.