London: Nema dokaza da je napadač bio povezan sa ID

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Mar.2017, 18:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

London: Nema dokaza da je napadač bio povezan sa ID

Britanska policija nije pronašla dokaze da je napadač na zgradu parlamenta i pešake na Vestminsterskom mostu u Londonu povezan sa Islamskom državom (ID) niti Al Kaidom, saopštili su bezbednosni zvaničnici.

Neil Basu, zamenik komesara za borbu protiv terorizma, rekao je da se Halid Masud (52) interesovao za "džihad", ali da policija nema dokaza da je o napadu razgovarao s drugima.

Prema njegovim rečima, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << napadač je kopirao druge terorističke napade, ali uz korišćenje slabije tehnologije i manje troškove.

Basu je rekao da Masud nije bio "predmet interesovanja" obaveštajnih službi pre prošlonedeljnog napada.

U napadu na pešake na Vestminsterskom mostu i kasnije kod ulaza u britanski parlament, koji je po oceni britanskih vlasti izveo samostalno jedan napadač, ubijeno je četvoro ljudi a više od 20 je povređeno. Napadač je takođe ubijen kada je nožem napao britanskog policajca, jednu od žrtava.

ID ranije je preuzela odgovornost za napad ispred britanskog parlamenta, uz navode da ga je izveo jedan od njihovih "vojnika", prenela je danas agencija Amak, povezana sa tom ekstremističkom grupom.

Prema navodima agencije osoba koja je izvela "napad ispred britanskog parlamenta Londonu bio je vojnik Islamske države".

Britanska premijerka Tereza Mej rekla da je napadač rođen u Velikoj Britaniji i da je bio inspirisan islamskom ideologijom.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Britanska policija napad u Londonu ne može povezati s ID

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Mar.2017

LONDON - Ne postoje dokazi da je Kalid Masud, koji je izvršio napad na Vestminstersku palatu, povezan sa "Islamskom državom" ili Al kaidom, ali je definitivno bio zaineresovan za ideologiju džihada, saopšteno je iz policije u Londonu...Viši koordinator britanske policijske antiterorističke jedinice...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.