Litvinjenko i dalje svađa London i Moskvu

Izvor: Politika, 15.Dec.2012, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Litvinjenko i dalje svađa London i Moskvu

Velika Britanija optužila Rusiju da snosi odgovornost za likvidaciju trostrukog ruskog špijuna pre šest godina

Moskva „sasvim izvesno snosi odgovornost za likvidaciju” bivšeg ruskog agenta Aleksandra Litvinjenka, koji je pre šest godina otrovan polonijumom u Londonu, zaključila je posle istrage združena komisija Skotland jarda i britanske bezbednosne službe MI5. Član komisije Hju Dejvis saopštio je na preliminarnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pretresu minule srede u Londonu da britanska vlada raspolaže „neoborivim dokazima” o umešanosti ruskih vlasti u aferu, najavivši pokretanje sudskog postupka u maju iduće godine.

Britanski dnevnik „Tajms” zaključio je da će izveštaj komisije „bez sumnje uticati na zahlađenje odnosa Londona i Moskve”. „Tajms” je pripisao odgovornost Moskvi koja je, po mišljenju uredništva, otežala dosadašnju istragu – štiteći ubice i nalogodavce zločina.

Obaveštajni stručnjaci sa druge strane Lamanša smatraju da je uloga Londona u prikrivanju činjenica ravna onoj u ruskoj prestonici. U sedištu nemačke obaveštajne službe BND, u Pulahu kraj Minhena, ukazano je na „detinjastu odluku kolega sa Ostrva”. Navodno, iz izveštaja su odstranjeni podaci o kontaktima Litvinjenka sa britanskim obaveštajnim službama MI5 i MI6. „Oni su (britanske službe) izbegli čak i pomen njihovih službi”, tvrdi izvor u Pulahu.

Slično je reagovao Ben Emerson, advokat udovice Marine Litvinjenko, koji je postavio pitanje zašto se skriva od javnosti da je Litvinjenko bio (prebegli) ruski „izvor” britanske obaveštajne službe, i istovremeno na platnom spisku španskih obaveštajaca.

Moskva (još) nije reagovala. Tamošnji mediji, oni za koje se ističe da su finansirani od „zapadnih faktora”, preneli su samo sadržaj izveštaja britanskih istražitelja.

Analitičari u obaveštajnim centralama kontinenta su ocenili da se izveštaj britanske istražne komisije jednim delom poklapa se navodima advokata Litvinjenkove udovice – pominje se „saradnja” otrovanog agenta sa španskim obaveštajcima. Sa druge strane se ističe verodostojnost „pretpostavki” nemačkih obaveštajaca koji su bili uključeni u istragu posle Litvinjenkovog ubistva, jer je radioaktivni polonijum donesen iz Hamburga. Dat je prostor i spekulacijama, po kojima „bivši agent KGB i FSB Litvinjenko nikada nije prekinuo saradnju sa Moskvom, ni posle emigracije u Englesku”.

Rekapitulirajući obaveštajna saznanja o Litvinjenku, moglo bi se doći do zaključka da je ovaj bivši agent KGB, odnosno i kasnijeg FSB (ruska obaveštajna služba je podeljena na sekciju za inostranstvo SVR i unutrašnju službu FSB) došao do saznanja o sprezi ruske mafije i najviših političkih predstavnika u zemlji.

Uz finansijsku podršku „zapadnih faktora”, Litvinjenko je kritikovao „latentnost” Moskve u suprotstavljanju organizovanom kriminalu, pa je tako pao u nemilost ruskih vlasti. Na drugoj strani, dobio je dozvolu boravka u Engleskoj i ugovor o „poslovnoj saradnji” sa preduzećima bliskim britanskom MI5 i MI6.

Litvinjenko nije ispunio, kako se ispostavilo, poslednji zadatak u karijeri. Uoči putovanja u Madrid, na savetovanje sa španskim organima za borbu protiv organizovanog kriminala, sastao se sa bivšim kolegama iz Rusije, sa Andrejem Lugovojem i Dmitrijem Kotovunom. Na tom sastanku je otrovan.

Nemački BND je ustanovio da je Lugovoj prethodno boravio u Hamburgu, odakle je poneo polonijum u London. Tragovi radioaktivne supstance su dokazani u njegovom prtljagu.

Da li je Lugovoj bio kurir smrtonosne „pošiljke”, istovremeno i „mamac” za odbeglog agenta Litvinjenka? Nadležni ruski organi nisu dozvolili izručenje Lugovoja u Englesku, a istraga u Rusiji nije privedena kraju. Lugovoj uživa imunitet, kao poslanik Dume.

Naravno, ne ćuti samo Moskva. Madrid, do danas, nije izdao saopštenje o slučaju Litvinjenko, a London je izbrisao svaki pomen iz akata o povezanosti Litvinjenka sa MI5 i MI6. 

Miloš Kazimirović

objavljeno: 15.12.2012.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.