LET KAO PLOVIDBA Budućnost prekookeanskih letova je luđa od SF filmova

Izvor: Blic, 10.Jun.2015, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LET KAO PLOVIDBA Budućnost prekookeanskih letova je luđa od SF filmova

U budućnosti bi prekookeanski letovi mogli da izgledaju kao lagana plovidba. Umesto da idu na aerodrome, putnici bi mogli da se ukrcavaju u lukama za avione koji lebde iznad vode.

Prema doktoru Erikosu Levisu, istraživaču sa odseka za aeronautiku na Imperijalnom koledžu u Londonu, "hidroavioni" bi mogli da budu rešenje bar za dva problema, gužve na aerodromima i komunalnu buku.

- Hidroavioni bi mogli da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izmeste buku iz naseljenih oblasti i da smanje potrebu za prostranim infrastrukturama - kaže doktor.

On je bio koautor u studiji koja je proučavala mogućnost da hidroavioni postanu i putnički avioni. U saradnji sa profesorom Varnavasom Sorghajds došao je do dizajna porodice hidroaviona koji bi mogli da prevezu od 200 do 2.000 putnika.

Iako je dizajn potpuno nov, hidroavioni sami po sebi odavno su u planu.

- Razvoj hidroaviona je zaustavljen sredinom četrdesetih godina, jer su bili znatno manje aerodinamični i strukturalno manje efikasni od kopnenih aviona - kaže Levis.

Kako bi se smanjila otpornost vazduha, trup aviona je napravljen u obliku slova V, dok su krila raznolika.

Motori su takođe pomereni, na gornju stranu aviona, kako bi bili zaštićeni od prskanja, što je, prema Levisovim rečima, veliki problem za ove avione. Osim toga, motor koji se nalazi sa gornje strane smanjiće i buku, pa će stvorenja koja žive ispod puta kojim prolazi avion biti manje uznemiravana.

Doktor Levis ne veruje da će hidroavioni zameniti kopnene avione, a kod manjih aviona problem može biti gorivo. Ipak, avioni koji mogu da prevezu 800 i više putnika imaju bolje karakteristike od trenutnih kopnenih aviona.

Prema njegovim rečima, ovi avioni su praktično gotovi, ali potrebno je još mnogo istraživanja, pa se sigurno neće koristiti još neko vreme.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.