Izvor: VOA, 07.Feb.2024, 00:43

Kralj Čarls se pojavio u javnosti posle saopštenja da ima rak, princ Hari stigao u London

LONDON — Kralj Čarls III u utorak je viđen u javnosti prvi put otkako je otkriveno da boluje od nekog oblika raka, dok je njegov mlađi sin princ Hari doleteo u London da ga vidi. Bakingemska palata saopštila je u ponedeljak da je Čarlsu, koji je na tronu manje od 18 meseci - od smrti svoje majke kraljice Elizabete - dijagnostikovana bolest i da će odložiti javne obaveze kako bi se podvrgao lečenju. Čarls se smešio i mahao prolaznicima dok je u utorak popodne išao u kratku vožnju od svoje kuće Klarens haus u centru Londona do Bakingemske palate. Palata je saopštila da je kralj i dalje potpuno pozitivan, a premijer Riši Sunak ranije je rekao da je rak rano otkriven. Hari, koji se posvađao sa ocem i ostatkom kraljevske porodice otkako se povukao sa kraljevskih dužnosti pre skoro četiri godine, stigao je u Veliku Britaniju da poseti svog oca dok su poruke podrške monarhu stizale od svetskih lidera. Međutim, izvor iz kraljevske porodice je rekao da nema planova da se Hari sretne sa starijim bratom, prestolonaslednikom princom Vilijamom, tokom posete Britaniji. Očekuje se da će Vilijam ispunjavati neke od kraljevskih dužnosti, zajedno sa drugim višim članovima kraljevske porodice, dok Čarls počinje lečenje. "Sve naše misli su sa njim i njegovom porodicom. Znate, na sreću, ovo je rano otkriveno", rekao je Sunak radiju BBC, dodajući da je šokiran i tužan zbog te vesti. Uprkos dijagnozi, Čarls planira da nastavi radi kao monarh, uključujući nedeljni sastanak sa premijerom i bavljenje državnim poslovima. Sunak je rekao da je u redovnom kontaktu sa kraljem. Rak je otkriven kada je Čarls ostao tri noći u bolnici prošlog meseca gde je podvrgnut korektivnoj proceduri zbog benignog uvećanja prostate. Osim što je potvrdila da nije reč o raku prostate, palata nije dala nikakve dodatne detalje. Kraljevska porodica obično drži medicinske stvari privatno, ali iz palate kažu da je Čarls odlučio da izađe u javnost, jer je bio pokrovitelj brojnih dobrotvornih organizacija koje se bave borbom protiv raka. Dok će kralj dobiti stručnu negu, njegova dijagnoza će skrenuti pažnju na sve veće vreme čekanja za lečenje od raka u Velikoj Britaniji u državnoj Nacionalnoj zdravstvenoj službi za koju se smatra da je u krizi. Stope preživljavanja od raka u Britaniji zaostaju od onih u drugim evropskim zemljama za devet od 10 najčešćih tipova bolesti, prema izveštaju objavljenom u januaru.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

CEO LONDON JE U ŠOKU Vest da kralj Čarls ima karcinom potresla je mnoge,istoričar za Blic TV: Neobično je da su odmah saopštili tu informaciju, stanje kraljice Elizabete su krili (VIDEO)

Izvor: Blic, 08.Feb.2024, 00:36

Ni godinu dana nakon što je došao na presto posle najduže vladavine svoje majke, britanski kralj Čarls, vladar najpoznatije svetske monarhije, privremeno se povlači sa javnih dužnosti. Bakingemska palata objavila je vest da boluje od raka. Kralj nije jedini koji ima zdravstvenih problema, jer je...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.