Kameron u borbi protiv cepanja V.B.

Izvor: B92, 16.Feb.2012, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kameron u borbi protiv cepanja V.B.

London -- Britanski premijer Dejvid Kameron boriće se "glavom, srcem i dušom" da spreči cepanje Velike Britanije.

Premijer će danas otputovati u Škotsku gde sa njenim zvaničnicima treba da razgovara o budućem referendumu o nezavisnosti te britanske pokrajine.

Kameron bi trebalo prvo da se sastane sa škotskim liderom Aleksom Salmondom, čija separatistička Škotska nacionalna partija već dugo zagovara otcepljenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << te pokrajine od Britanije.

Kameron planira i da održi govor u kome će, prema odlomcima unapred objavljenim, upozoriti da bi nezavisnost Škotske mogla da ugrozi status Britanije u Evropi, NATO-u i dovede u pitanje britanski status stalne članice u Savetu bezbednosti UN.

"Pred nama je borba za nešto istinski dragoceno: budućnost našeg Ujedinjenog Kraljevsta. Sto odsto sam siguran da ću se boriti svime što imam da sačuvam jedinstvenim naše Ujedinjeno Kraljevstvo", reći će Kameron u govoru, prema odlomcima.

"Za mene, ovo nije pitanje politike, strategije ili kalkulisanja – to je pitanje glave, srca i duše. Naš zajednički dom je pod pretnjom i svako kome je do njega stalo treba da to kaže", dodaće Kameron.

Salmond želi da referendum o nezavisnosti bude održan u septembru 2014, sa nadom da bi odvajanje od Londona bilo završeno izborima za škotski parlament u maju 2016.

Imajući u vidu da istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je samo trećina Škota za otcepljenje, Kameron i drugi protivnici žele da se referendum održi ranije.

Salmond, s druge strane, kaže da pregovori o utanačivanju detalja budućeg referenduma napreduju.

On ističe da će nezavisnost doneti veći prosperitet Škotskoj, omogućujući joj da bolje iskoristi svoje energetske izvore.

"Mi posedujemo 25 odsto evropskih hidro-potencijala, 25 odsto njenih potencijala vetra i 10 odsto potencijala proizvodnje struje uz pomoć morskih talasa - što nije loše za naciju koja ima manje od jedan odsto evropske populacije", rekao je juče Salmond u govoru na Londonskoj ekonomskoj školi.

Kameron, pak, smatra da će Škotska biti bezbednija i bogatija ako ostane u sklopu Velike Britanija.

Škotska i Engleska su se ujedinile 1707. u Veliku Britaniju. Škotska je 1997. stekla znatnu autonomiju, kada je ustanovljen i škotski parlament i vlada, sa sedištem u Edinburgu.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kameron: Boriću se protiv cepanja Britanije

Izvor: Mondo, 16.Feb.2012

Britanski premijer Dejvid Kameron danas putuje u Škotsku gde sa njenim zvaničnicima treba da razgovara o budućem referendumu o nezavisnosti te britanske pokrajine.

Nastavak na Mondo...

Kameron: Boriću se svim srcem protiv cepanja Britanije

Izvor: Vesti-online.com, 16.Feb.2012

Britanski premijer Dejvid Kameron boriće se "glavom, srcem i dušom" da spreči cepanje Velike Britanije, a danas će otputovati u Škotsku gde sa njenim zvaničnicima treba da razgovara o budućem referendumu o nezavisnosti te britanske pokrajine...Kameron bi trebalo prvo da se sastane sa škotskim...

Nastavak na Vesti-online.com...

Kameron: Boriću se svim srcem da se očuva Velika Britanija

Izvor: Blic, 16.Feb.2012

London - Britanski premijer Dejvid Kameron najavio je da će se boriti "srcem i dušom" da očuva jedinstvo Velike Britanije uoči razgovora koje treba da vodi sa škotskim liderom Aleksom Salmondom o planiranom referendumu o nezavisnosti Škotske. ..Salmond, čija separatistička partija želi da održi...

Nastavak na Blic...

Škotska sve bliže nezavisnosti

Izvor: RTS, 16.Feb.2012

Iako je britanski premijer Dejvid Kameron predložio Škotskoj veću slobodu u odnosu na Vestminster, nije došlo do većeg napretka u pregovorima o predstojećem referendumu kojim Edinburg traži nezavisnost od britanske krune. ..Britanski premijer Dejvid Kameron povukao je do sada najhrabriji potez...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.