Kameron: Invazija Foklanda pogrešna

Izvor: B92, 02.Apr.2012, 08:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kameron: Invazija Foklanda pogrešna

London -- Britanski premijer Dejvid Kameron ocenio je danas da je argentinska invazija na Foklandska ostrva, pre tri decenije, bila "duboko pogrešna" .

On je potvrdio rešenost Londona da i dalje bude prisutan na toj teritoriji.

Britanci su "s pravom ponosni na ulogu koju je Britanija imala u ispravljanju onoga što je bilo duboko pogrešno", rekao je Kameron i dodao da će London ostati "čvrsto rešen da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << podrži prava ostrvljana, i samo njih, da odluče o svojoj budućnosti".

"Pre tačno 30 godina narod Foklanskih ostrva doživeo je akt agresije čiji je cilj bio da im oduzme slobodu i njihov način života", ocenio je britanski premijer i dodao da bi godišnjicu početka tog sukoba, koji je trajao 74 dana, trebalo iskoristiti za prisećanje na poginule.

U Foklandskom ratu, koji je započeo 2. aprila 1982. godine, poginulo je 649 argentinskih i 255 britanskih vojnika, kao i tri stanovnika ostrva.

Britanija i Argentina su poslednjih meseci obnovile rat rečima oko tog arhipelaga u Južnom Atlantiku, koji Argentinci zovu Malvinska ostrva.

Buenos Ajres optužuje Britaniju za militarizaciju Južnog Atlantika i negodovao je kada je London odobrio eksploataciju nafte u okolnim vodama od 2010. godine.

Argentina je obnovila napore na međunarodnom planu, pre svega u Ujedinjenim nacijama, da bi ojačala svoje aspiracije prema Malvinima.

London se tome protivi, pozivajući se na volju oko 3.000 stanovnika, koje je Britanija, kao nekadašnja kolonijalna sila, tamo naselila u 19.veku.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kameron: Invazija Foklanda bila duboko pogrešna

Izvor: Blic, 02.Apr.2012

Britanski premijer Dejvid Kameron ocenio je danas da je argentinska invazija Foklandskih ostrva, pre tri decenije, bila "duboko pogrešna" i potvrdio rešenost Londona da i dalje bude prisutan na toj teritoriji...Britanci su "s pravom ponosni na ulogu koju je Britanija imala u ispravljanju onoga što...

Nastavak na Blic...

Kameron: Na Foklandima do daljnjeg

Izvor: Radio 021, 02.Apr.2012

Britanski premijer Dejvid Kameron ocenio je danas da je argentinska invazija Foklandskih ostrva, pre tri decenije, bila "duboko pogrešna".

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.