Najnovije vesti
Vesti Svet
Kameron: Invazija Foklanda bila duboko pogrešna

Kameron: Invazija Foklanda bila duboko pogrešna

Britanski premijer Dejvid Kameron ocenio je danas da je argentinska invazija Foklandskih ostrva, pre tri decenije, bila "duboko pogrešna" i potvrdio rešenost Londona da i dalje bude prisutan na toj teritoriji.

225157_kameron-ap
225157_kameron-ap

- Pre tačno 30 godina narod Foklanskih ostrva doživeo je akt agresije čiji je cilj bio da im oduzme slobodu i njihov način života- ocenio je britanski premijer i dodao da bi godišnjicu početka tog sukoba koji je trajao 74 dana, trebalo iskoristiti za prisećanje na poginule.

U Foklandskom ratu, koji je započeo 2. aprila 1982. godine, poginulo je 649 argentinskih i 255 britanskih vojnika, kao i tri stanovnika ostrva.

Britanija i Argentina su poslednjih meseci obnovile rat rečima oko tog arhipelaga u Južnom Atlantiku, koji Argentinci zovu Malvinska ostrva.

Buenos Aires optužuje Britaniju za militarizaciju Južnog Atlantika i negodovao je kada je London odobrio eksploataciju nafte u okolnim vodama od 2010. godine.

Argentina je obnovila napore na medjunarodnom planu, pre svega u Ujedinjenim nacijama, da bi ojačala svoju aspiracije prema Malvinima.

London se tome protivi, pozivajući se na volju oko 3.000 stanovnika, koje je Britanija, kao nekadašnja kolonijalna sila, tamo naselila u 19.veku.