Kakve su šanse Đelića za čelo EBRD?

Izvor: B92, 11.Maj.2012, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kakve su šanse Đelića za čelo EBRD?

London -- Predstojeći godišnji sastanak Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), 18. i 19. maja u Londonu, biće posvećen izboru predsednika te finansijske istitucije.

U trci za predsednika te banke naći će se pet kandidata, među njima i Božidar Đelić, ministar u vladama Srbije posle 5. oktobra 2000.

Dosadašnji predsednik Tomas Mirov, koji okončava svoj četvorogodišnji mandat, za sledeći period >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nema podršku vlasti u domovini Nemačkoj, a moraće i da se nadmeće sa još četiri kandidata, pošto ministri finansija Evropske unije nisu uspeli da se dogovore o jedinstvenom kandidatu.

Velika Britanija je prvi put kandidovala svog predstavnika, Sumu Čakrabartija, zaposlenog u javnom sektoru.

Nepisano je, međutim, pravilo da funkcija predsednika EBRD nikada ne može biti poverena nekome iz Velike Britanije, s obzirom da se sedište te banke nalazi u Lononu.

Izvori u evrozoni smatraju da francuski kandidat, vicepredsednik Evropske investicione banke Filip de Fontejn Viv Kurtaz opšte nema izgleda da pobedi.

Dalji kandidat, Đelić i Poljak Jan Bjelecki, su, kako primećuje Rojters, iz zemalja koje su primaoci fondova EBRD, što se po Rojtersu doživaljava kao "sukob interesa".

Đelić je u decembru prošle godine podneo ostavku na mesto potpredsednika Vlade Srbije, jer Srbiji nije odobren stutus kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Nakon toga njega je EBRD izabrala za člana savetodavne grupe "Od tranzicije ka tranziciji" koja pruža pomoć novim arapskim vladama u demokratskim i ekonomskim reformama.

Đelićeva kandidatura prosleđena je iz Srbije, nakon što je procenjeno da će imati podršku određenog broja akcionara EBRD koji cene njegov dosadašnji stručni angažman u finansijskim institucijama i sprovođenju reformi u Poljskoj, Rusiji, Rumuniji i Srbiji.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đelić kandidat za predsjednika EBRD

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Maj.2012

LONDON - Predstojeći godišnji sastanak Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), 18. i 19. maja u Londonu, biće posvećen izboru predsjednika te finansijske istitucije tokom sljedeće četiri godine, a na njemu će se takođe glasati o novom fondu, vrijednom milijardu evra, za sjevernu Afriku.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.