Izvor: eKlinika.rs, 23.Feb.2024, 14:00

Kako crveno svetlo može da smanji nivo glukoze u krvi, pokazala nova studija

Crveno svetlo, prema rezultatima studije istraživača sa City University London, može da smanji  nivo glukoze u krvi. Naučnici su otkrili da 670 nanometara crvene svetlosti stimuliše proizvodnju energije unutar mitohondrija, što dovodi do povećane potrošnje glukoze. Konkretno, prema nalazima objavljenim u Journal of Biophotonics, crvena svetlost dovela je do smanjenja nivoa glukoze u krvi za 27,7 odsto nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << unosa, a smanjila je i  maksimalni skok glukoze za 7,5 procenata.
Mitohondrije pomažu smanjenju nivoa šećera u krvi Dok je studija sprovedena na zdravim osobama, neinvazivna, nefarmakološka tehnika ima potencijal da utiče na kontrolu dijabetesa nakon obroka, jer može da smanji štetne fluktuacije glukoze u krvi u telu koje doprinose starenju. Studija takođe naglašava značajne dugoročne posledice po ljudsko zdravlje, uključujući potencijalnu disregulaciju šećera u krvi uzrokovanu dugotrajnim izlaganjem plavoj svetlosti. Imajući u vidu specifičnost LED osvetljenja i činjenicu da LED diode emituju prema plavom kraju spektra sa vrlo malo crvene, autori ukazuju da bi ovo moglo da bude potencijalni problem javnog zdravlja.
Mitohondrije obezbeđuju energiju za vitalne ćelijske procese, koristeći kiseonik i glukozu za proizvodnju energetski bogatog nukleozid adenozin trifosfata (ATP). Prethodna istraživanja su utvrdila da svetlost duge talasne dužine između približno 650-900 nm (od vidljivog do skoro infracrvenog opsega) može da poveća mitohondrijalnu proizvodnju ATP koji smanjuje glukozu u krvi i takođe poboljšava zdravlje/životni vek životinja.
Fenomen sličan onom za lečenje raka Autori studije dr Michael Powner, predavač neurobiologije u School of Health & Psychological Sciences na City University London i Glen Jeffery profesor neuronauke na UCL Institute of Ophthalmology takođe kažu da ovo poboljšanje proizvodnje ATP može da uzrokuje signalne promene koje se prenose po celom telu.
Oni navode da to može biti posredovanje apskopalnog efekta (fenomena koji opisuje sistemski  antitumorski odgovor koji može nastati kao rezultat lokalne radioterapije). Odnosi se na fenomen u lečenju raka gde specifično zračenje primarnog tumora može da dovede do smanjenja sekundarnih tumora koji se nalaze u drugom delu tela. Slično, 670 nm svetlost koja je selektivno sijala na leđima miševa u prethodnim studijama pokazala je da dovodi do poboljšanja ATP koji poboljšava simptome i u slučaju Parkinsonove bolesti i dijabetičke retinopatije.
Crveno svetlo utiče na način na koji mitohondrije funkcionišu Kako bi istražili uticaj crvenog svetla od 670 nm na glukozu u krvi, istraživači su odabarali 30 zdravih učesnika, koji su zatim podeljeni u dve grupe: 15 u grupi sa crvenim svetlom od 670 nm i 15 u grupi koja je primala placebo (bez svetlosti). Nisu imali poznata metabolička stanja i nisu uzimali lekove.
Učesnici su zatim uradili oralni test tolerancije glukoze i beležili su nivoe glukoze u krvi svakih 15 minuta u naredna dva sata. Ljudi koji su bili izloženi crvenom svetlu 45 minuta pre pijenja glukoze pokazali su smanjen vršni nivo glukoze u krvi i smanjen ukupni nivo glukoze u krvi tokom dva sata.
– Jasno je da svetlost utiče na način na koji mitohondrije funkcionišu i to utiče na naša tela na ćelijskom i fiziološkom nivou. Naša studija je pokazala da možemo da koristimo 15-minutno izlaganje crvenom svetlu kako bi se smanjio nivo šećera u krvi nakon jela. Iako je ovo urađeno samo kod zdravih osoba u ovom radu, ovo ima potencijal da utiče na kontrolu dijabetesa u budućnosti, jer bi moglo da pomogne u smanjenju potencijalno štetnih skokova glukoze u telu  posle jela – objasnio je dr Powner.
U odnosu na crveno, plavo svetlo je štetnije za starije ljude Profesor Jeffery ističe, na primer, da sunčeva svetlost ima ravnotežu između crvene i plave, ali sada, kako navodi, živimo u svetu u kome je plavo svetlo dominantno, jer iako ga ne vidimo, LED svetla su dominantna u plavoj i skoro da nemaju crvene u sebi.
– To smanjuje mitohondrijalnu funkciju i proizvodnju ATP. Dugotrajno izlaganje plavoj svetlosti je potencijalno toksično bez crvene. Plavo svetlo samo po sebi loše utiče na fiziologiju i može da dovede do poremećenog šećera u krvi što može dugoročno da doprinese razvoju dijabetesa i „potkopavanja“ zdravlja – upozorava profesor Jeffery.
Pre 1990, kako ističe, svi smo imali rasvetu sa žarnom niti koja je bila u redu jer je imala balans plave i crvene slične sunčevoj svetlosti, ali postoji potencijalna vremenska bomba za zdravlje starije populacije zbog  korišćenja LED dioda.
– Ovo se delimično može ispraviti ako se provodi više vremena na suncu – istakao je profesor Jeffery.
Članak Kako crveno svetlo može da smanji nivo glukoze u krvi, pokazala nova studija se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.