Jeftiniji kredit otplaćuje skuplji

Izvor: RTS, 30.Apr.2013, 20:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeftiniji kredit otplaćuje skuplji

Srbija otplatila polovinu duga Londonskom klubu poverilaca od oko 400 miliona dolara. Na taj način će se uštedeti više od milijardu dinara na račun kamate. Dok iz Vlade najavljuju smanjenja javnog duga od iduće godine, ekonomisti upozoravaju da je tempo zaduživanja uznemirujući i daleko iznad podnošljive granice.

Polovina duga koju Srbija ima prema Londonskom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << klubu poverilaca prevremeno je otplaćena. Tako će se uštedeti više od milijardu dinara na račun kamate.

Kao što to rade građani, tako je i Vlada odlučila da se zaduži po nižoj kamati da bi refinansirala i otplatila skuplji kredit. Na taj način je prepolovljen dug Londonskom klubu poverilaca.

"Upravo na taj način, samo u ovoj godini, Republika će samo na ime kamate uštedeti skoro 1,1 milijardu dinara, i to je pokazatelj da je borba za svaki dinar jako bitna", kaže državni sekretar u Ministarstvu finansija Aleksandar Ljubić.

Ljubić je istakao da se Srbija danas povoljnije zadužuje na tržištu da bi reprogramirala neke istorijske dugove koji su bili nepovoljni.

"To nije novo zaduženje, već je deo programa koji mi sprovodimo shodno savremenom budžetu. Mi danas možemo da potrošimo samo ono što imamo", ističe Ljubić.

Predugo čekanje na investicije 

Ekonomisti navode da su takvi potezi taktički dobri, ali ne i dovoljni da bi se javni dug smanjio.

"Treba voditi računa o visini i tempu zaduživanja zemlje. Ovo zaduživanje je ipak posebna vrsta jer je ono namensko, usmereno na otplatu ranije preuzetih obaveza", objašnjava profesor Hasan Hanić iz Beogradske bankarske akademije.

Javni dug prešao je 19 milijardi evra. To je više od polovine onog što Srbija proizvede za godinu dana. U poslednjih godinu dana rastao je 151 evro u sekundi.

Urednica Magazina Biznis Radojka Nikolić naglašava da bi bilo dobro da počnu da stižu velike investicije koje se dugo najavljuju. 

"To su iznosi koji idu od nekoliko stotina miliona dolara do nekoliko milijardi, međutim od toga za sada nema ništa, ili nešto sitno stigne, nekih desetak, dvadesetak miliona i to sa subvencijama koje daje država", kaže Radojka Nikolić.

Kako je istakla, to je sve minimalno u odnosu na ono što je potrebno da bi započeo privredni oporavak i da bi prestalo zaduživanje.  

Vlada je strategijom predvidela značajnije smanjenje javnog duga od iduće godine. U međuvremenu, novih kredita će biti, pa je tako stigla vest da je Svetska banka odobrila zajam od 100 miliona dolara za poboljšanje putne infrastrukture u Srbiji.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Jeftiniji kredit da otplati skuplji

Izvor: B92, 01.Maj.2013, 11:09

Beograd -- Polovina duga koju Srbija ima prema Londonskom klubu poverilaca prevremeno je otplaćena...Tako će se uštedeti više od milijardu dinara na račun kamate...Dok iz Vlade najavljuju smanjenja javnog duga od iduće godine, ekonomisti upozoravaju da je tempo zaduživanja uznemirujući i daleko...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.