I Standard & Poors srezao rejting Agrokora, prognoze negativne

Izvor: SEEbiz.eu, 06.Mar.2017, 22:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Standard & Poor's srezao rejting Agrokora, prognoze negativne

LONDON - Standard & Poor's je druga rejting agencija, nakon Moody'sa, koja je srezala rejting Agrokora.

Agrokorov je rejting tako srezan na B- i to s negativnim prognozama.

- Smanjeni rejting održava naš pogleda da je Agrokorova kapitalna struktura negativno pogođena rastućim rizikom refinanciranja povezanim s nadolazećim otplatama duga u 2018. godini, objasnili su u S&P-u.

- Istodobno, grupa je i dalje visoko zadužena (prilagođeni dug čak šest >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << puta veći od EBITDA) s nižim od procijenjenih EBITDA maržama za 2016-2017 godinu i to zbog slabe izvedbe maloprodajnog segmenta u Sloveniji. Trenutno je i pristup tržištioma kapitala vrlo nesiguran, upozoravaju u agenciji.

Upozoravaju da je u trenutnim volatilnim tržišnim okolnostima Agrokorova mogućnost da se dodatno zaduži ili da podigne kapital vrlo upitna kao i da su vrlo izazovne mogućnosti eventualnih pregovora za promjenom strukture kapitala.

Tempirana bomba za Agrokor ostaju PIK krediti. PIK (payment in kind) kredit u iznosu od 485 milijuna eura Agrokor je podigao 2014. godine radi preuzimanja Mercatora. Radi se o specifičnom financijskom instrumentu kojim se dužniku posuđuje novac na temelju imovine, a otplata se vrši na kraju ugovorenog razdoblja. Taj kredit na naplatu stiže u svibnju 2018. godine.

Agrokor je u više navrata odgađao javnu ponudu dionica, no čini se kako će uskoro morati povući neki konkretniji potez u tom smjeru.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.