Haos koji nije viđen dve decenije VIDEO/FOTO

Izvor: B92, 09.Apr.2021, 22:31

Haos koji nije viđen dve decenije VIDEO/FOTO

Uprkos pozivima na smirivanje iz Londona, Dablina i Vašingtona, nova nasilja su u četvrtak uveče izbila u Severnoj Irskoj.

Poslednjih nedelju dana Severnu Irsku potresaju neredi kakvi nisu viđeni više od 20 godina.

U Belfastu se specijalna policija suočila s republikanskim demonstrantima i bila zasuta kamenjem i molotovljevim koktelima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dok je pokušavala da spreči masu okupljenih da se uputi prema unionistima, javlja agencija Frans pres.

Nedelju dana je britanska pokrajina uzdrmana sukobima neviđenima od 1998. godine. Projektili leta na snage reda i pale se vozila, većinom u područjima s protestantskom većinom.

U nasilju je do sada povređeno više od 50 pripadnika policije.

Nova nasilja su izbila iako su tokom dana britanski i irski premijeri pozvali na smirenje, pridruživši se pozivima čelnika Severne Irske, i unionista i republikanaca, koji osuđuju "neprihvatljivo" nasilje, u ozračju napetosti i ogorčenosti zbog Bregzita.

Nasilje u kojem učestvuju čak i bande 12-godišnjaka započelo je 29. marta u lojalističkom području Londonderja, u kojem većinski živi stanovništvo koje podržava Severnu Irsku kao deo Ujedinjenog Kraljevstva.

Od tada su se protesti i neredi događali gotovo svake noći u brojnim gradovima, među ostalim u Belfastu, Karikfergusu, Balimeni, Njutunaberiju.

U neredima su uglavnom mladi lojalisti bacali cigle, petarde i zapaljive bombe na policajce i vozila.

No, u sredu uveče neredi su eskalirali u sektaške sukobe preko takozvanog mirovnog zida u zapadnom Belfastu, koji deli većinski protestantsko-lojalističke zajednice od većinski katoličko-nacionalističkih, koje zagovaraju ujedinjenu Irsku.

Vrata koja ih dele su razbijena, a tokom nekoliko sati nereda, napadnuti su policajac i fotoreporter, a jedan je autobus otet i zapaljen.

Delovi Severne Irske i dalje su sektaški podeljeni 23 godina nakon što je mirovni sporazum uglavnom zaustavio Severnoirski sukob, koji je trajao gotovo 30 godina i odneo više od 3.500 života.

Iako nema jasnih indikacija da su neredi organizovani, nasilje je koncentrisano u područjima u kojima kriminalne bande povezane s lojalističkim paravojnim formacijama imaju značajan uticaj.

Sve je više dokaza da vođe organizacija kao što su Ulsterska obrambena asocijacija i Ulsterske dobrovoljačke snage dopuštaju da se nemiri nastave.

Analitičari ukazuju da lojalistička paravojna organizacija Saut Ist Antrim UDA može iskoristiti priliku i uzvratiti udarac severnoirskoj policiji nakon nedavne akcije suzbijanja kriminaliteta na području oko Karikfergusa, prenosi Indeks.

Ova paravojna skupina uključena je u mnoge oblike organiziranog kriminala i prema policijskim izvorima čini "neizrecivu štetu zajednici i širi strah u susedstvu".

Pre vanrednog zasedanja lokalnog parlamenta severnoirska vlada, sastavljena od unionista i republikanaca, objavila je zajedničko saopštenje u kojem osuđuje nasilje koje je u potpunosti "neprihvatljivo i neopravdano" te je pozvala na prekid "napada na policiju, javne službe i (severnoirske) zajednice".

Boris Džonson, koji je na lice mesta poslao svog ministra za Severnu Irsku Brendona Luisa, razgovarao je poslepodne s irskim kolegom Mijaelom Martinom.

"Naglasivši da je nasilje neprihvatljivo, pozvali su na smirenje. Moramo napredovati razgovorom i radom na institucijama pokrenutim sporazumom na Veliki Petak" (kojim su okončani sukobi 1998), saopštio je Dublin.

Bela kuća je takođe pozvala na smirenje i istakla je da je "zabrinuta" zbog nasilja dok je Džo Bajden, ponosan na svoje irsko poreklo, već izrazio zabrinutost zbog posledica Bregzita na mir u toj pokrajini.

"Nakon Sporazuma na Veliki Petak vlada prividan mir", rekla je stanovnica Fiona Mekmahon.

"Nemir je duboko ukorenjen i to ne samo zbog Bregzita", dodala je i ocenila da "premijer Boris Džonson ovde nema što raditi" .

Bregzit je oslabio krhku ravnotežu u pokrajini uvođenjem carinskih kontrola između Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske unije.

Neke unionističke vođe doprinele su nasilju odlukom da ne procesuiraju čelnike republikanske stranke SinFéin zbog kršenja epidemioloških propisa tokom pogreba bivšeg šefa obaveštajne službe Irske republikanske armije (IRA) u junu prošle godine.

Pogreb Bobija Storeja okupio je oko 2000 ožalošćenih, među kojima i zamenicu prve ministarke Severne Irske Mišel ONil, u vreme dok su još uvek postojala stroga ograničenja zbog kovida-19 u smislu ograničavanja broja osoba na javnim okupljanjima.

Mnogi su izrazili negodovanje što O'Nil nije sledila smernice na kojima je inače javno insistirala i zbog kojih su prošlog leta otkazane lojalističke parade.

Neki su optužili policiju za dvostruke standarde nakon što je javno tužilaštvo objavilo kako neće biti kaznenih prijava. Iako je prva ministarka i čelnica Demokratske unionističke stranke rekla da se ne slaže s tim stajalištem, ipak je pozvala direktora severnoirske policije Sajmona Berna da podnese ostavku.

Bern je rekao da shvata nezadovoljstvo javnosti, ali je odbio odstupiti. Pozivajući na prekid uličnih nemira u sredu uveče Bern je rekao kako je otvoren za dijalog sa svakim ko je spreman da radi na rešavanju problema s kojima se suočava severnoirska zajednica. Obraćajući se izgrednicima, Bern je na Tviteru napisao: "Idite kući pre nego što neko bude ozbiljno povređen. Nasilje nije odgovor".

Unionistički čelnici povezali su nasilje s jačanjem lojalističkih tenzija oko granice u Irskom moru, koja je nastala kao posledica dogovora Velike Britanije i Evropske unije nakon Bregzita.

Nova trgovinska granica rezultat je Severnoirskog protokola, uvedenog kako bi se izbegla uspostava tvrde granice na irskom otoku.

Protokol znači da Severna Irska ostaje na jedinstvenom robnom tržištu Evropske unije, pa proizvodi koji u Severnu Irsku dolaze iz Velike Britanije prolaze uvozne procedure za Evropsku uniju.

Tako se izbegava potreba kontrole na irskim granicama, nego se carinska pravila Evropske unije umesto toga sprovode u severnoirskim lukama. Unionisti tvrde da to šteti trgovini i ugrožava poziciju Severne Irske u Ujedinjenom Kraljevstvu.

U februaru su se grafiti protiv granice na Irskom moru pojavili na zidovima u nekim lojalističkim područjima, poput dijelova Bangora, Belfasta, Glengormleyja i Larneu, jednoj od glavnih severnoirskih luka.

Kontrole u skladu s Bregzitom privremeno su prekinute zbog prijetnji lučkim radnicima u Larneu i Belfastu, iako policija tvrdi kako nema dokaza o verodostojnim pretnjama.

U martu je jedna skupina u kojoj su bili i predstavnici lojalističkih paravojnih skupina pisala britanskom premijeru Borisu Džonsonu da povlači svoju potporu Sporazumu Velikog petka, dogovoru iz 1998. godine kojim je okončan Severnoirski sukob.

I Veće lojalističkih zajednica saopštilo je da privremeno povlači svoju potporu sporazumu zbog zabrinutosti oko carinskog protokola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.