FSS: Teroristička akcija Albanaca, očekujemo 3:0 za nas

Izvor: Politika, 15.Okt.2014, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FSS: Teroristička akcija Albanaca, očekujemo 3:0 za nas

Dačić: Smišljena politička provokacija

BEOGRAD – Fudbalski savez Srbije (FSS) najoštrije je danas osudio scene nasilja na prekinutoj utakmici sa Albanijom, izrazio zgražavanje nad viđenom provokacijom i strah da je u pitanju unapred smišljeni scenario terorističke akcije usmerene, pre svega protiv interesa države Srbije.

U saopštenju koje je objavljeno na zvaničnoj internet stranici nacionalnog saveza od Disciplinskih organa UEFA zahteva se da imaju iste >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << aršine kao u „slučaju Đenova”, kada je posle prekida utakmica Italija - Srbija registrovana u korist domaćina.

„Mi smo goste iz FS Albanije dočekali na najbolji mogući način. Zbog toga, veoma nas zabrinjava činjenica da su posle odluke zvaničnih lica utakmice (delegata i sudija) da meč bude nastavljen, nisu učinili ništa da do toga i dođe. Oni su jednostavno propise i pravila UEFA uzeli u svoje ruke i tumačili ih kako njima odgovara. Na osnovu toga, ocenjujemo da su oni direktni krivci za prekid susreta i očekujemo da će disciplinski organi UEFA utakmicu registrovati rezultatom 3:0 u korist Srbije”, navodi se u saopštenju.

FSS je istovremeno upozorio UEFA da se ovako nešto, nažalost, može dogoditi i na drugim stadionima širom Evrope i zbog toga bi ubuduće mere bezbednosti morale da predvide i ovaj novi „albanski način” delovanja protiv fudbala i svih njegovih aktera.

U saopštenju se podseća da zastava tzv. „Velike Albanije” vređa osećanja svih građana Srbije, Crne Gore, Makedonije i Grčke i da je ona uz pomoć bespilotne letilice došla van stadiona.

„Skandalozna je činjenica da se druga strana podsmeva „uspešno obavljenim poslom” ne samo FSS i narodu Srbije, nego, usuđemo se reći i UEFA. Od privedenog lica koje je upravljalo dronom sa zastavom, do onih koji se hvale da su doneli taj dron u Beograd i sada se slikaju po društvenim mrežama. Poražavajuće je i providno da se oglasio i sam premijer Albanije či je brat navodno direktno odgovoran za unošnje drona. Pitanje glasi: Kako bi mnogi političari, predstavnici EU i UEFA reagovali da se ovaj suludi, besramni scenario desio u Albaniji u režiji naših „zvaničnika”? Ne zaboravimo ni na organizovane proslave slavlja u zemljama u regionu posle prekida”.

Takođe, navodi se da su predstavnici Albanaca odbili svaku opciju nastavka utakmice, iako su sudija i delegat smatrali da postoji mogućnost za to.

FSS se zahvalio velikom broju navijača na stadionu Partizana koji nisu naseli na provokacije, a protiv onih koji jesu i utrčali su na teren, najavio postupak u skladu sa zakonskim regulativima i obavezama.

Isto najavljeno je i protiv osobe koja je u programu RTS-a slala uvredljive poruke premijeru Srbije.

----------------------------------------

UEFA: Pokrenut postupak, kazne narednog četvrtka

LONDON – Evropska fudbalska unija (UEFA) saopštila je danas da je pokrenut postupak protiv Fudbalskih saveza Srbije  i Albanije  zbog međusobne tuče igrača na utakmici u Beogradu u kvalfikacijama za Evropsko prvenstvo.

Kako je agenciji AP rekao portparol UEFA Pedro Pinto Srbi i Albanci imaju rok do sledeće srede da se izjasne povodom dešavanja na stadionu Partizana, a konačna odluka biće doneta sutradan.

Tuča fudbalera dva nacionalna tima dogodila se u trenutku kada je igrač Srbije Stefan Mitrović skinuo sa drona zastavu tzv. Velike Albanije, posle čega su gostujući igrači ušli u sukob sa njim.

Predsednik UEFA Mišel Platini ranije danas je izjavio da mu je žao što su se dogodili incidenti u Beogradu, kao i da politiku ne treba mešati u sport.

------------------------------

Dačić: Smišljena politička provokacija

BEOGRAD – Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je da je incident na fudbalskoj utakmici Srbija-Albanija smišljena i unapred planirana politička provokacija i da Srbija ne snosi nikakvu odgovornost za prekid utakmice.

„Ovo se nikada nije dogodilo ni na jednoj fudbalskoj utakmici i unapred je pripremljeno. Za mene je centralno pitanje kako će reagovati Evropska unija i UEFA, jer da je neko iz Srbije razvio zastavu 'Velike Srbije' u Tirani ili Prištini to bi već bilo na dnevnom redu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. U ovom incidentu naročito je sporna činjenica da je to uradio brat premijera Albanije koji treba ovde da bude gost. Sve to stavlja politicku dimenziju na ceo dogadaj i ovo je politicka provokacija”, rekao je Dačić za „Blic”, objavljeno je na sajtu tog lista.

On je rekao i da su tokom celog dana diplomate iz EU vršile pritisak da se albanski navijači, koje su srpski organi hteli da zadrže na aerodromu, puste na stadion, iako nisu imali karte.

„Srbija ne snosi nikakvu odgovornost za prekid ove utakmice”, poručio je Dačić.

Sindikat: Težak propust bezbednosnih službi

BEOGRAD – Sindikat srpske policije ocenio je danas da je incident koji se dogodio na fudbalskoj utakmici Srbija-Albanija „težak bezbednosni propust onih službi koji se bave obaveštajnim i kontraobaveštajnim radom”.

„Sramotno je i nezamislivo da bezbednosne i obaveštajne službe Srbije nisu imale nikavu informaciju o planiranim aktivnostima, pripremi i upotrebi bespilotne letelice koja je izazvala eksces noseći zastavu velike Albanije”, navodi se u saopštenju sindikata.

Dodaje se da je na bespilotnoj letelici umesto zastave mogao da bude eksploziv ili drugo oružje koje je moglo biti upotrebljeno protiv državnika najvišeg ranga, fudbalera, policajaca ili građana koji su bili na stadionu.

„Ovakav čin dobro uvežbanih i obučenih lica, koji su pored srpskih službi bezbednosti i policije izvele dobro osmišljenu političku provokaciju u srcu Beogradu, uz upotrebu najmodernije tehnike i bespilotne letelice, otvara mnoga pitanja među kojima su i ona o obučenosti i pripremljenosti Srbije da se izbori sa mogućim terorističkim pretnjama i akcijama”, navodi se u saopštenju.

Tanjug

objavljeno: 15.10.2014.
Pogledaj vesti o: Utakmica Srbija Albanija,   Evropsko prvenstvo,   Partizan

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.