Evo koji su najkreativniji gradovi na svetu

Izvor: 011vodič.com, 27.Jan.2020, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evo koji su najkreativniji gradovi na svetu

Iako se kreativnim centrima smatraju London, Njujork i Pariz, javlja se nova generacija gradova umetnosti koja ozbiljno preti da zaseni ova tri velika centra. Evo koji su to najkreativniji gradovi u kojima uspešna lokalna scena kreativnosti zahteva međunarodnu pažnju.
Foto: Shutterstock
Meksiko Siti Svetska dizajnerska organizacija proglasila je Meksiko >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << Siti svetskom prestonicom dizajna 2018. godine, što predstavlja naklon jedinstvenoj arhitekturi, vizuelnoj kulturi i inovativnom dizajnu.
Umetnost u Meksiko Sitiju može se svesti na dva umetnika: Fridu Kalo i Dijega Riveru. Iako je prošlo već šest decenija od njihove smrti, njihova dela i dalje inspirišu i podstiču druge umetnike Meksika da razvijaju svoj talenat.


Sa eksponatima u više od 150 međunarodnih galerija, Zona Maco je postao suštinski sajam umetnosti za međunarodne savremene trgovce, dok se Material Art sajam usredsređuje na talente u nastajanju.
Šardža Često zasenjen od strane svojih bliskih suseda Abu Dabija i Dubaija, Šardža konačno dobija svoju priliku da zasija, i to zahvaljujući šeiku koji ima sklonost ka umetnosti i poeziji. Kao i u ostalim emiratima, njime vlada nasledna monarhija – Hur Al Kasimi je najmlađa ćerka vladara Šarže, i veoma je zaiteresovana za umetnost.
Tako grad stiče reputaciju kreativnog i kulturnog centra u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a poslednjih godina njegov kulturni kalendar je procvetao zahvaljujući događajima kao što su Bijenale savremene umetnosti u Šardži, novootvoreni Bijenale grafičkog dizajna i Festival islamske umetnosti.


Fondacija umetnosti Šardža, koju vodi Hur Al Kasimi, središte je savremene umetnosti u regionu. Aktivnosti koje uključuju su Bijenale, filmski festival, finansiranje domaćih i međunarodnih umetničkih rezidencija, festival eksperimentalnog filma, umetničke studije i ostrvo umetnosti Al Nur.
Beograd Beograd je ponovo središte savremene umetnosti u Evropi. Podstaknut živahnom kulturom mladih, grad brzo postaje top destinacija za noćni život. Takođe je odredište zaljubljenika u brutalističku arhitekturu.


Možda zbog izolacije grada od međunarodnih umetničkih trendova decenijama posle balkanskih ratova devedesetih godina, lokalne umetničke škole zadržale su zanatski pristup, što ovom delu daje poseban kvalitet.
Dakar Sa 60 odsto stanovništva mlađeg od 25 godina, Afrika je najmlađi kontinent na planeti, a zahvaljujući svojoj surferskoj kulturi i uspešnoj sceni savremene umetnosti, Dakar je u središtu interesovanja mladih.
Foto: Shutterstock
Glavni grad Senegala je najzapadniji grad afričkog kontinenta i uporište je za novu generaciju umetnika, dizajnera i studenata. 2022. godine grad bi trebalo da bude prva afrička lokacija za Olimpijske igre mladih.
Osnovan 1989. godine, Dak’Art je najstarije bijenale u Africi i fokusira se na savremenu umetnost i književnost. Drugi događaj koji sve više privlači pažnju međunarodne modne zajednice je Dakar Fashion Week u junu, koji obično ima više od 30 dizajnera.
Bangkok Više od 8 miliona ljudi živi u ovom haotičnom gradu od betona i neona koji je prepun političkih tenzija. Kroz rep muziku, grafite, savremenu umetnost i fotografiju, tajlandski kreativci sve više se bore protiv cenzure.
Nova generacija umetnika i kustosa skuplja hrabrost da govori na nove i subverzivne načine i našla je svoj glas stvaranjem pokreta protiv diktatorske umetnosti.


Muzički spotovi kolektivnog repa protiv diktature kritikuju tajlandsku vladu i prikupili su više od 50 miliona pregleda na Jutjubu, dok su politički ulični radovi uličnih umetnika dobili međunarodno priznanje.



Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.