Euro ojačao nakon najava ukidanja monetarnih poticaja u eurozoni

Izvor: SEEbiz.eu, 06.Jun.2018, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euro ojačao nakon najava ukidanja monetarnih poticaja u eurozoni

LONDON - Euro je u srijedu ojačao prema dolaru i švicarskom franku na međunarodnim tržištima valuta nakon što su dužnosnici izjavili da bi Europska središnja banka (ECB) do kraja godine mogla ukinuti poticajne mjere i da se inflacija vraća na zacrtanu razinu.

Euro je oko podneva ojačao prema dolaru 0,5 posto i njime se trgovalo po 1,1780 dolara. Dosegnuo je i najvišu razinu u osam dana prema švicarskom franku, od 1,1640 franaka.

Dolarov indeks prema >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << košarici šest ostalih ključnih svjetskih valuta pao je 0,3 posto, na 93,604 boda, najnižu razinu u deset dana.

Nakon što su na program kupnje obveznica potrošili nekih 2.550 milijardi eura, u ECB-u su počeli raspravljati o ukidanju tih poticajnih mjera u ovoj godini budući da je prijetnja pada cijena splasnula a aktivnosti u eurozoni bilježe najsnažnije razdoblje rasta u deset godina.

Mnogi su trgovci očekivali da će bančini dužnosnici na sjednici zakazanoj 14. lipnja ponovo iskazati oprez s obzirom na neizvjesnost koju je proizvela politička kriza u Italiji.

Danas je pak glavni ekonomist ECB-a Peter Praet kazao da će se na sjednici raspravljati o mogućem ukidanju programa kupnje obveznica.

Guverner njemačke središnje banke kazao je ujedno da su očekivanja tržišta o ukidanju tog programa u ovoj godini sasvim logična.

Ti su istupi danas poduprli euro.

"Trgovci su već u cijene uračunali podizanje kamatnih stopa u SAD-u; to znači da je ECB najvjerojatniji okidač za pojačane oscilacije a očekujem da će se one nastaviti i u danima do sjednice", kazao je Ulrich Leuchtmann iz Commerzbanka.

"Nije toliko važno hoće li ECB objaviti ukidanje kvantitativnog ublažavanja sada ili u srpnju već hoće li to uistinu označiti kraj nekonvencionalne monetarne politike i stoga potaknuti očekivanja o podizanju kamatnih stopa", dodao je Leuchtmann.

Rasprave o ukidanju poticaja dodatno su se razmahale nakon što je europski statistički ured procijenio da je inflacija u eurozoni u svibnju dosegnula 1,9 posto, razinu koju ciljaju u ECB-u. U travnju iznosila je 1,2 posto.

Izjave Jensa Weidmanna i Petera Praeta potisnule su ujedno u drugi plan Italiju čiji je novi premijer Giuseppe Conte obećao radikalne promjene.

"Tržište će se odsada fokusirati na ECB. Politika u Italiji i Španjolskoj past će u drugi plan budući da su obje zemlje dobile nove vlade", tumači Kazushige Kaida iz State Street Banka.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.