Država spasila banku, sad je vraća privatnicima

Izvor: B92, 25.Avg.2015, 09:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država spasila banku, sad je vraća privatnicima

Britanska vlada smanjila je svoj udeo u bankarskoj grupaciji "Lojds" (LBG) ispod 13 odsto.

Time se banka približila vraćanju u privatno vlasništvo nakon što je, tokom globalne finansijske krize iz 2008/09, primila državnu pomoć od 20,5 milijardi funti (32 milijarde dolara).

Britanska agencija za finansijske investicije, koja upravlja udelom države u "Lojdsu" i Rojal benk ov Skotland (RBS), smanjila je svoj udeo u LBG na 12,97 odsto, saopštila je ta banka, a preneo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Rojters.

Zvanični London je na vrhuncu globalne finansijske krize spasio LBG sa 20,5 milijardi funti novca britanskih poreskih obveznika, čime je vlada postala vlasnik 43 odsto akcija banke.

Britansko Ministarstvo finansija je u septembru 2013. pokrenulo proceduru smanjenja vlasničkog udela u banci u fazama, a predviđeno je da "Lojds" bude u potpunosti vraćen u privatno vlasništvo tokom 2016.

Ministar finansija Džordž Ozborn je izjavio da se nada da će prodaja vladinog udela u LBG biti okončana u roku od godinu dana, dok će za prodaju akcija RBS biti potrebno više vremena.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.