Dolar oslabio zbog mogućeg usporavanja rasta kamatnih stopa

Izvor: SEEbiz.eu, 19.Dec.2018, 17:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dolar oslabio zbog mogućeg usporavanja rasta kamatnih stopa

LONDON - Tečaj dolara oslabio je u srijedu na međunarodnim tržištima prema košarici vodećih valuta jer investitori očekuju da će američka središnja banka Fed s današnje sjednice signalizirati usporavanje tempa rasta kamatnih stopa.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, jutros je tako skliznuo 0,3 posto, na 96,77 bodova, i drži se nedaleko najnižih razina u tjedan dana.

Euro je u takvom ozračju >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << ojačao 0,3 posto prema dolaru, na 1,1405 dolara, što mu je najviša cijena u proteklih tjedan dana.

Podršku euru pružila je također i vijest da je Italija postigla dogovor s Europskom komisijom u vezi spornog prijedloga proračuna za 2019. godinu, što signalizira završetak višetjednih natezanja koja su uzdrmala financijska tržišta.

Valute-utočišta, poput japanskog jena i švicarskog franka, bile su na dobitku jer je pad cijena nafte u prekonoćnom trgovanju bio novi podsjetnik pogoršanih izgleda za globalno gospodarstvo. Zazor prema rizičnijim investicijama pripisuje se slabijim od očekivanih gospodarskim pokazateljima iz Kine i eurozone. I jen i franak ojačali su jutros za nešto više od 0,1 posto prema američkom dolaru.

U fokusu je posljednja ovogodišnja sjednica Feda na kojoj se očekuje četvrto podizanja kamatnih stopa, ali i oprezne poruke u vezi budućeg zaoštravanja monetarne politike zbog straha od usporavanja globalnog rasta.

Očekivanja određenog predaha u ciklusu zaoštravanja monetarne politike u kontekstu američko-kineskog trgovinskoga sukoba i previranja na globalnim financijskim tržištima navela je investitore da se zapitaju hoće li se snažan uspon dolara nastaviti i u 2019. godini.

Američki predsjednik Donald Trump u više je navrata kritizirao Fed, a u najnovijem je Tweetu u utorak objavio da je "nevjerojatno" za središnju banku da razmišlja o zaoštravanju monetarne politike s obzirom na neizvjesnosti u globalnom gospodarstvu.

"Povećanje kamatnih stopa i dalje je vjerojatno, neovisno o Trumpovom nezadovoljstvu, no postoji vrlo dobra šansa da će se smanjiti broj navrata u kojima će podizati kamatne stope na dva s tri", kazao je Kit Juckes, valutni analitičar u banci Societe Generale.

Neki analitičari i dalje očekuju da će Fed iduće godine podići kamatne stope u dva do tri navrata."Osobno sam mišljenja da će Fed nastaviti s normalizacijom politike u idućoj godini i da to neće gurnuti američko gospodarstvo u recesiju", rekao je analitičar ACLS-a Marshall Gittler.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Dolar oslabio zbog zabrinutosti u vezi ekonomskog rasta

Izvor: SEEbiz.eu, 20.Dec.2018, 16:08

LONDON - Tečaj dolara skliznuo je u četvrtak prema najnižim razinama u 10 dana prema košarici valuta na međunarodnim tržištima jer investitore brine da bi američko gospodarstvo moglo ići u smjeru izrazitijeg usporavanja u idućoj godini...Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.