Dolar oslabio zbog zabrinutosti u vezi ekonomskog rasta

Izvor: SEEbiz.eu, 20.Dec.2018, 16:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dolar oslabio zbog zabrinutosti u vezi ekonomskog rasta

LONDON - Tečaj dolara skliznuo je u četvrtak prema najnižim razinama u 10 dana prema košarici valuta na međunarodnim tržištima jer investitore brine da bi američko gospodarstvo moglo ići u smjeru izrazitijeg usporavanja u idućoj godini.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, skliznuo je 0,4 posto, na 96,68 bodova. Drži se tako blizu najniže razine u devet dana od 96,554 boda, na koje je u jednom trenutku >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << skliznuo u trgovanju dan ranije.

Cijena eura u takvom je ozračju jutros ojačala za gotovo 0,5 posto prema dolaru, na 1,1428 dolara. Podršku mu je pružila vijest da je Italija postigla dogovor s Europskom komisijom u vezi spornog prijedlog proračuna za 2019. godinu, a nešto podrške pružili su mu ovih dana objavljeni solidni podaci o trgovini.

Dolarom se trgovalo po 111,92 jena, što znači da je jen ojačao 0,5 posto u usporedbi s prethodnim zatvaranjem, i da je na putu petog uzastopnog dnevnog dobitka. Održana je i zadnja ovogodišnja sjednica japanske središnje banke Bank of Japan, na kojoj je očekivano zadržana ultrapopustljiva monetarna politika.

Američka središnja banka Fed, u skladu s očekivanjima tržišta, podigla je kamatne stope četvrti put ove godine na posljednjoj sjednici u ovoj godini. Potom su signalizirali nastavak rasta kamatnih stopa, no samo u dva navrata u idućoj godini, umjesto njih tri, koliko su ranije bili najavljivali.

Najnoviji Fedovi signali nisu baš uvjerili tržišta pa zasad jedva da računaju s jednim povećanjem, u kontekstu ojačale zabrinutosti na tržištu u pogledu stanja u globalnom gospodarstvu.

Tržišta su pratila kretanje krivulje prinosa na američke obveznice, koju uglavnom smatraju pokazateljem budućih recesija. Inverzija krivulje prinosa, pri čemu prinosi na dugoročne obveznice skliznu ispod onih s kraćim rokovima dospijeća, često se smatra svojevrsnim znakom recesije u gospodarstvu.

Takve zabrinutosti potaknule su val prodaja rizičniije imovine, kao što su dionice i valute s višim prinosima, poput novozelandskog dolara.

"Jutros smo vidjeli blagu zbrku na tržištima valuta i dolaru baš ne polazi za rukom da dobije na zamahu nakon odluke Feda", rekao je Alvin Tan, valutni analitičar u banci Societe Generale.

Funta je ojačala 0,3 posto prema dolaru, na 1,2658 dolara, uoči zadnje ovogodišnje sjednice britanske središnje banke Bank of England, na kojoj tržišta ne očekuju promjene u aktualnoj monetarno politici.

Među većim dobitnicima bila je jutros švedska kruna, kojoj je cijena poskočila više od jedan posto prema dolaru, a nakon što je švedska središnja banka podigla kamatne stope prvi put u proteklih više od sedam godina.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.