Dolar ojačao drugi dan zaredom, u fokusu zapisnik sa sjednice Feda

Izvor: SEEbiz.eu, 17.Okt.2018, 14:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dolar ojačao drugi dan zaredom, u fokusu zapisnik sa sjednice Feda

LONDON - Tečaj dolara u srijedu je drugi dan zaredom blago ojačao prema košarici valuta na međunarodnim tržištima jer ulagači manje zaziru od rizika nakon oporavka dionica na američkoj burzi dok čekaju zapisnik sa sjednice američke središnje banke.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, ojačao je tako blagih 0,1 posto, na 95,15 bodova. Time ostaje nekih dva posto u minusu u usporedbi s najvišim ovogodišnjim >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << razinama zabilježenim sredinom kolovoza od blizu 97 bodova.

Euro je pritom oslabio 0,2 posto prema dolaru, na 1,15575 dolara. U utorak mu je cijena nakratko dosegnula 1,1622 dolarra, najviše razine od 1. listopada, da bi potom njezin uspon posustao.

U istom je postotku pala jutros i cijena britanske funte prema dolaru, skliznuvši na 1,3158 dolara, nakon što je u utorak ojačala za 0,25 posto zbog početka ključnog ovotjednog europskog summita.

Na tržištima valuta zabilježene su blage oscilacije tečajeva u usporedbi s većim dobitcima na globalnim tržištima dionica i padom prinosa na državne obveznice na tržištima poput Italije.

Vodeći burzovni indeksi na američkom Wall Streetu u utorak su ojačali za više od dva posto uslijed objava snažnih dobiti kompanija koje pokazuju da američko gospodarstvo nastavlja rasti unatoč sve višim kamatnim stopama i napetostima na globalnom trgovinskom planu.

"Kretanje tečaja dolara usko je bilo povezano s apetitom investitora za rizikom u većem dijelu ove godine, no posljednjih nekoliko dana svjedočimo blagom labavljenju te veze, što pokazuje da tržištima treba novih snažnih pokazatelja da bi poduprla tečaj dolara", ocijenio je Manuel Oliveri, valutni analitičar u Credit Agricoleu.

Za nove smjernice u vezi daljnjeg kretanja tečaja dolara i poteza u američkoj monetarnoj politici investitori će pratiti današnju objavu zapisnika sa sjednice Feda u rujnu.

Prema očekivanja tržišta, šanse da ključnu kamatnu stopu Fed podigne u prosincu sada se kreću na oko 77 posto, pokazuje FedWatch Tool grupe CME. Nova dva podizanja vjerojatna su u idućoj godini.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.