Dolar blago ojačao, u fokusu sastanak Trumpa i Xija

Izvor: SEEbiz.eu, 30.Nov.2018, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dolar blago ojačao, u fokusu sastanak Trumpa i Xija

LONDON - Dolar je blago ojačao u petak prema košarici valuta na međunarodnim tržištima dok za daljnje smjernice u vezi američko-kineskog trgovinskog rata investitori čekaju ishod razgovora čelnika dvaju najvećih gospodarstava svijeta.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, jutros je blago uvećan, na 96,86 bodova. Drži se tako iznad najnižih razina u >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << zadnjih gotovo tjedan dana, od 96,626 bodova, na koje je u jednom trenutku skliznuo u četvrtak pod utjecajem izjava čelnika američke središnje banke Fed Jeromea Powella koje su navele investitore da se počnu pitati bliži li se kraj ciklusa podizanja kamatnih stopa.

Cijena eura prema dolaru pritom je oslabila 0,15 posto, na 1,13780 dolara. Dolarom se, pak, u odnosu na jen trgovalo po gotovo nepromijenjenom tečaju u usporedbi sa završetkom trgovanja dan ranije, po 113,45 jena.

Američki predsjednik Donald Trump i kineski predsjednik Xi Jinping trebali bi se sastati u Buenos Airesu na samitu 20 vodećih svjetskih gospodarstava (G20) koji započinje u petak. Među glavnim temama bit će sporna trgovinska pitanja koja bi mogla imati većeg utjecaja na kretanja tečajeva valuta osjetljivijih na pitanja trgovine, poput australskog i novozelandskog dolara.

Nadalje, o tim bi razgovorima mogla ovisiti očekivanja vezana uz daljnje kretanje tečaja dolara, svojevrsnog sigurnog utočišta za kapital u doba velikih neizvjesnosti na gospodarskom i političkom planu. Cijena dolara od početka je godine ojačala više od pet posto prema košarici drugih vodećih svjetskih valuta zbog zabrinutosti da će gospodarskom rastu na globalnoj razini naštetiti zaoštravanje napetosti na trgovinskom planu.

Američki predsjednik rekao je da planira značajnije podići postojeće carinske stope od 10 posto na uvoz iz Kine do siječnja iduće godine, a što bi, po mišljenju ekonomista, snažno zaoštrilo trgovinski rat između tih gospodarskih sila i srezalo za gotovo jedan postotni bod stopu rasta globalnog gospodarstva u 2019. godini.

Također, u fokusu tržišta je hoće li Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Rusija idući tjedan postići dogovor o smanjenju naftne proizvodnje.

Izrazitiji oporavak cijena sirove nafte mogao bi pružiti podršku valutama čija kretanja ovise o kretanju cijena sirovina, poput kanadskog dolara i norveške krune, smatra Michael McCarthy, glavni tržišni analitičar u tvrtki CMC Markets.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.