Crni čaj oslobađa od stresa

Izvor: TvojPortal.com, 24.Sep.2012, 08:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crni čaj oslobađa od stresa

Tvojportal
Crni čaj smanjuje nivo stresnog hormona kortizola, pokazala su istraživanja sa Londonskog univerzitetskog koledža. Istraživanja su sprovedena na 75 muškaraca dobrovoljaca, inače, nepušača, sa navikom redovnog pijenja čaja. Ispitanici su izloženi stresnim situacijama, pri čemu im je meren puls, pritisak, koncentracija krvnih pločica i kortizola, a vršena je i lična procena stresa.


Povećanje >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << pulsa i pritiska ostalo je isto i u placebo grupi, i u grupi koja je pila crni čaj.
Ali je zato nivo kortizola u krvi i lični doživljaj stresa bio znatno manji u grupi koja je pila crni čaj.

Pošto se efekat crnog čaja ispoljava tek nakon pola sata od konzumiranja, istraživači naglašavaju da on ne sprečava stres u stresnim situacijama, već pomaže što bržem oporavku stresirane osobe.
Za vreme istraživanja ispitanici nisu konzumirali druge vrste čaja i kafu.
Kada bi ljudi pili crni čaj koliko piju kafu, rizik za demenciju bi se smanjio i do 60 odsto, tvrde na drugoj strani planete istraživači sa Univerziteta u Singapuru.
Zbog flavonoida, polifenola, tanina i fluora, samo dve šoljice crnog čaja dnevno dovoljne su da vas sačuvaju od zaborava.
Do ovog zaključka stručnjaci su došli na osnovu dvogodišnjeg istraživanja koje je obuhvatilo 2.500 osoba starijih od 55 godina.
Na osnovu testova ustanovili su da su svi ispitanici koji su pili šest do deset šoljica dnevno čaja šanse da ne obole od demencije smanjili za 63 odsto.
Naučnici nemaju precizan odgovor šta u čaju štiti mozak, ali znaju da antioksidansi flavonoidi štite ćelije od propadanja. Istovremeno, štite i od srčanog i moždanog udara.
Izvor: Novosti

Nastavak na TvojPortal.com...






Povezane vesti

Crni čaj za borbu protiv stresa

Izvor: NaDlanu.com, 24.Sep.2012

Sledeći put kada biraš piće za dobro jutro trebalo bi da imaš u vidu da crni čaj smanjuje nivo hormona stresa - kortizola. Evo šta su pokazala istraživanja....Jedan koledž iz Londona sproveo je istraživanje na 75 muškaraca, nepušača, sa navikom da redovno piju čaj. Oni su bili izloženi...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.