Čitava planeta plače za Arčijem: Dečak koji je stradao zbog TikTok izazova isključen s aparata

Izvor: Luftika.rs, 06.Avg.2022, 16:46

Čitava planeta plače za Arčijem: Dečak koji je stradao zbog TikTok izazova isključen s aparata

Arči Batersbi, dečak koji je po svemu sudeći sebi zadao smrtonosne povrede učešćem u izazovu na društvenoj mreži Tik Tok, preminuo je danas nakon što je odlučeno da bude isključen sa aparata.
Njegovi roditelji, Holi Dens i Pol Batersbi, izgubili su juče poslednju pravnu bitku da njihovog dečaka (12) izvedu iz Kraljevske londonske bolnice i prebace ga na drugo mesto.
Želeli su da u miru „provede poslednje trenutke“ – bez medicinskih sestara i lekara.
Na >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << kraju dečak je preminuo, ali iza njega ostao je čitav pravni i medijski rat između roditelja, lekara i pravnih instanci.
Porodična tragedija kroz pravosudni sistem Holi i Pol su se obratili Apelacionom sudu u pokušaju da ospore presudu Višeg suda, ali je žalba odbijena.
Viši sud je presudio da taj potez nije u Arčijevom najboljem interesu, nazvavši rizike „velikim i nepredvidivim“.
Arčijeva porodica je tada zatražila pomoć od Evropskog suda za ljudska prava (ECHR), ali su njegove sudije rekle da neće intervenisati primenom „privremenih mera“ dozvoljenih u „posebnim“ slučajevima. Rečeno im je da će njegova terapija za održavanje života biti povučena u 11 sati, navodi se u najavi grupe „Christian Concern“.
– Svi legalni putevi su iscrpljeni. Porodica je devastirana i provodi dragoceno vreme sa Arčijem. Barts Health NHS Trust je rekao da je njihov stav ostao isti u smislu da neće biti učinjene nikakve promene u Arčijevoj nezi ‘dok se ne reše nerešena pravna pitanja – naveo je portparol ove grupe.
U svojoj presudi juče ujutro, sudija gospođa Džastis Teis rekla je da Arči treba da ostane u bolnici kada se lečenje prekine.
Ona je ponovila zabrinutost zdravstvenog fonda odgovornog za Arčijevu negu, koji je utvrdio da je dečakovo stanje previše nestabilno da bi bio premešten. Lekari se plaše da bi putovanje hitnom pomoći „najverovatnije ubrzalo prerano pogoršanje koje porodica želi da izbegne“.
Porodica je sada uložila žalbu na odluku sudije. Gospođa Džastis Teis je odobrila odlaganje povlačenja Arčijevog lečenja do 15 sati danas kako bi se dalo vreme za podnošenje žalbe. Holi je danas osudila presudu Višeg suda – donetu kasno sinoć, ali objavljenu tek jutros – kao „bolesnu i nečuvenu“ u intervjuu za Skaj njuz. Ona je dodala:
– Vlasti su uskratile sve naše želje kao porodice. Slomljeni smo, ali nastavljamo, jer volimo Arčija i odbijamo da odustanemo od njega – rekla je majka dečaka.
Foto: Profimedia Holi je ranije nazvala odbijanje da premesti Arčija „neljudskim“ i rekla da je „potpuno varvarski i apsolutno odvratno što nam nije dozvoljeno čak ni da biramo gde će Arči da provede svoje poslednje trenutke“.
Juče je otkriveno da će Holi verovatno da daje svom sinu veštačko disanje „usta na usta“ ako lekari povuku kiseonik u trenutku isključivanja mašina i da će biti „spremna da uradi sve“ da ga održi u životu. Na kraju nije poznato da li je do ovoga došlo u njegovim poslednjim trenucima.
– Ako Arčiju bude uskraćen kiseonik, ako i kada mu se ukloni podrška za život, nastaviću da mu dajem kiseonik. Molim se da Viši sud učini pravu stvar. Ako nam odbiju dozvolu da ga odvedemo i da dobije palijativni kiseonik, to će jednostavno biti nehumano i ništa u svrhu Arčijevog ‘dostojanstva’. Ceo sistem je postavljen protiv nas. Reforma sada mora proći kroz Čarlijev zakon, tako da nijedan roditelj ne mora da prolazi kroz ovo. Borićemo se do kraja za Arčijevo pravo na život – rekla je ona dan ranije.
Foto: AP/DOMINIC LIPINSKI Sve ovo dolazi nakon što je Evropski sud za ljudska prava u sredu odbacio Holijev i Polov poslednji apel da se mehnizmi za Arčijevo održavanje u života zadrže uključenim, ostavljajući Holi „apsolutno slomljenom“.
Arči je pronađen sa ligaturom preko glave nakon što je 7. aprila ove godine isprobao „izazov“ sa društvenih mreža kod kuće u Sautendu u Eseksu.
Mladić je pretrpeo oštećenje mozga u „čudnoj nesreći“ i od tada ne reaguje. Njega su održavali u životu kombinacijom medicinskih intervencija, uključujući ventilaciju i lečenje lekovima, u bolnici u Vajtčepelu u istočnom Londonu.
Preminuo dva sata nakon što su ga isključili sa aparata Njegova majka Holi je izvestila javnost da je Arči isključen sa aparata u 10 sati ujutro po tamošnjem vremenu, te da je nakon samo dva sata od tog trenutka i preminuo.
– Arči je preminuo danas u 12.15. Borio se do samog kraja i tako sam ponosna što sam mu mama – istakla je Holi, a preneo Dejli mejl.
Kako se Arči povredio? Arčijeva majka, Holi Dens, veruje da je on zadobio oštećenje mozga zbog učešća u izazovu na društvenim mrežama, nakon što ga je pronašla onesvešćenog u njihovoj kući 7. aprila 2022.
Trend je poznat kao ‘izazov onesvešćivanja’ (takođe ‘izazov gušenja’ ili ‘izazov padanja u nesvest’) i jedan je od najnovijih u nizu opasnih trendova koji se pojavljuju na TikTok-u.
Izazov je već rezultirao smrću osmogodišnje Lalani Erike Renee Valton iz Teksasa i devetogodišnje Arijani Džejlin Arojo iz Viskonsina.
Kako je došlo do oštećenja mozga? Izazov zatamnjenja dovodi do nedostatka kiseonika u mozgu, što može biti smrtonosno. Iako se sa sigurnošću ne zna da li je Arči pokušavao da isproba izazov, njegova majka veruje da je to slučaj, nakon što ga je pronašla sa ligaturom (komad tkanine sa čvorovima) oko glave.
Dr Nik Flin objasnio je za „Irish Ekaminer“ efekte izazova. Rekao je:
– Ono što se zapravo dešava u mozgu je nedostatak kiseonika sličan onome kada se neko davi, guši ili ima srčani zastoj. Ako imate malo kiseonika u mozgu duže od tri minuta, možete dobiti oštećenje mozga i ako imate malo kiseonika u mozgu duže od pet minuta, to može dovesti do smrti – rekao je dr Flin.
Arči se nikada nije osvestio nakon što ga je majka početkom aprila zatekla kod kuće i od tada je bio u komi od zadobijenih povreda mozga.
Izvor: Žena Blic
Devojčica (9) preminula zbog TikTok izazova, visila je na vratima pred očima svog brata

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.