“CircleBath”, Engleska

Izvor: DIA.rs, 05.Dec.2010, 08:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“CircleBath”, Engleska

Poznati arhitektonski studio sa sedištem u Londonu, “Foster + Partners”, nedavno je  realizovao projekat bolnice “CircleBath”, koja se nalazi u engleskom gradu Bat (eng. Bath).


Ovaj trospratni objekat se nalazi nedaleko od pomenutog grada, gde je zaštićen >> Pročitaj celu vest na sajtu DIA.rs << debelim slojem šume i zelenila. Unutrašnja funkcija je takođe zaštićena od pogleda spolja, gde većina prirodnog osvetljenja dolazi putem centralnog atrijuma, dok se na fasadi ne uočava puno otvora. Bolnica poseduje sve neophodne sadržaje, ali i amfiteatre i sobe za porodice ljudi na lečenju.



Prema rečima odgovornih arhitekata, ovo je projekat koji radikalno odstupa od stereotipnih pogleda na planiranje i uređenje bolnica. Spoj ugodne estetike i promišljeno organizovanih sadržaja učiniće svim pacijentima ugodno korištenje prostora, a zaposlenima će olakšati svakodnevni posao.
Kompaktan dizajn ima za cilj jačanje zajednice, odnosno zaposlenih i pacijenata. Pored toga, okrenutost centralnoj tački plana - unutrašnjem atrijumu, ima za posledicu bolju produktivnost rada, bolju organizaciju i olakšanu komunikaciju što su sve važne stavke za svakodnevni rad bolnice.

Upotrebom prirodnih materijala i blagog kolorita želi se pobeći od institucionalne atmosfere. Prostori obiluju dnevnom svetlošću, a iz objekta se pružaju pogledi ka okolnom netaknutom pejzažu.

Linijski crteži (kliknite na sliku za veći prikaz):

www.dia.rs
Ocenite članak: Note: There is a rating embedded within this post, please visit this post to rate it.

Nastavak na DIA.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta DIA.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta DIA.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.