Brnabić za RTS: O KiM mora da se raspravlja, nastavljamo diplomatsku borbu

Izvor: RTS, 31.Jul.2018, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić za RTS: O KiM mora da se raspravlja, nastavljamo diplomatsku borbu

Premijerka Srbije Ana Brnabić kaže za RTS da o situaciji na Kosovu i Metohiji mora da se raspravlja kao i do sada u Savetu bezbednosti UN i ističe da se naša diplomatska borba i razgovori sa saveznicima nastavljaju. Ističe da su ekonomski rezultati odlični, da ima prostora za povećanje plata i penzija, te da očekuje da će se i MMF složiti sa tim.
Ana Brnabić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da ne postoji mnogo stvari koje Srbija može direktno da učini povodom namere Londona da spreči održavanje redovne sednice Saveta bezbednosti UN o situaciji na KiM.

"Mi svakako nastavljamo našu diplomatsku borbu, i razgovore sa našim stalnim saveznicima pri Ujedinjenim nacijama i u Savetu bezbednosti, tako da videćemo kako će se završiti", kaže Brnabić.
Ističe da je namera Londona "politički neiskrena".
"Mislim da je to neozbiljno i da se stvarno pravi priča oko nečega gde ne bi smelo da bude priče. Mislim da o situaciji na KiM mora da se raspravlja kao što se uvek do sada i raspravljalo u okviru Saveta bezbednosti", rekla je Brnabić.
Komentarišući svoju izjavu da SAD sada bolje razumeju stav Srbije, premijerka je rekla da joj se čini da "sada imamo sagovornika koji je spreman da sluša".
"Mnogo puta pre mi se činilo, u mojoj kratkoj istoriji u politici, da sam preko puta sebe imala sagovornike koji nisu bili spremni da čuju, kao da razgovarate sa zidom. Ovde ipak imamo administraciju koja je, čini mi se, otvorena da sluša i da čuje – i to je velika promena za nas", kaže Brnabić.
Na pitanje kako doći do saglasnosti unutar zemlje o pitanju Kosmeta, imajući u vidu da ideje koje su se ovih dana čule nisu proizvele saglasnost crkve i političara, Brnabić je navela da je važno da se čuju svi različiti stavovi.
"Mislim da nikada ni predsednik Vučić, ni ja kao premijerka, nismo mislili da će oko ovoga da se postigne saglasnost svih činilaca društva. Mislim da je na kraju krajeva predsednik pokrenuo unutrašnji dijalog da bi se čuli različiti stavovi, što je par ekselans demokratija", rekla je premijerka.
Ističe da bi ona lično pre svega volela da probamo da dođemo do nacionalnog konsenzusa.
"I da razumemo ozbiljnost ovog pitanja i da razumemo trenutak u kome se danas nalazimo, zato što imamo hrabrog predsednika, odgovornog predsednika, koji ne želi da generacijama iza nas, našoj deci, unucima, ostavlja ponovo problem sa kojim će se oni suočavati zato što mi nemamo hrabrosti, odgovornosti i ozbiljnosti da se suočimo sa tim problemom", poručila je presednica Vlade.
Ima prostora za povećanje plata i penzija
Govoreći o najavljenom povećanju plata i penzija na jesen, premijerka je rekla da su najnoviji ekonomski rezultati odlični, bolji nego što se očekivalo, te da pokazuju da prostora za povećanje ima.
"Rast BDP-a u drugom kvartalu je 4,4 posto, a u prvom 4,6 posto. Dakle, u prvoj polovini godine je naša ekonomija rasla 4,5 posto najmanje. To nam govori, i sigurna sam će MMF kada dođe u septembru da se složi, da imamo prostora i za ukidanje Zakona o privremenom smanjenju penzija, za povećanje za one koji imaju najmanje penzije, ali i za povećanje plata u javnom sektoru", istakla je Brnabić.
Međutim, navela je da još ne može da govori koliko će to povećanje biti i u kom tačno mesecu.
"Ono što što prvo gledamo su penzije i očekujem da ćemo kao vlada to poslati kao predlog u Skupštinu na jesen i da ćemo imati, nadam se, novembra i decembra vraćanje i povećanje penzija", rekla je Brnabić.
Premijerka je istakla da je u fokusu i reforma javnih preduzeća.
"Zbog toga je stečaj 'Azotare', zbog toga pokušavamo da nađemo strateškog partnera za MSK, ali smo rešili problem Železare, Galenike, IMT-a, rešili smo problem Magnohroma, 14. Oktobar Kruševac. Dakle, nastavljamo sada sa Ikarbusom", kaže Brnabić.
Za to, dodaje, nema rokova, ali je rešavanje problema državnih preduzeća deo novog aranžmana sa MMF-om.
"Kako je cilj prethodnog aranžmana bio finansijska stabilnost, makroekonomske reforme, fiskalna stabilnost, disciplina, tako je cilj novog aranžmana sa MMF-om ekonomski rast i povećanje prihoda za građane Srbije", dodaje Brnabić.
Govoreći o izgradnji jeftinih stanova za pripadnike snaga bezbednosti, Brnabić je navela da je u prvu fazu od 1.587 stanova uključena i Sremska Mitrovica gde, kako kaže, postoji i potreba i već sređena lokacija.
"Tako da možemo u ovoj godini da počnemo. Mi ćemo u septembru krenuti izgradnju u Nišu i Vranju, nakon toga u svim ostalim lokalnim samoupravama do kraja godine, fazno", kaže predsednica Vlade.
Dodala je da se sa Komisijom za izgradnju stanova razgovara o tome kako se napreduje u okviru prve faze, ali i da počinju dogovori oko dodatnih planova za drugu fazu, koju čini 5.203 stana.
"Očekujem sa nestrpljenjem septembar i polaganje kamena temeljca", poručila je premijerka.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brnabićeva: Videćemo kako će se završiti

Izvor: B92, 31.Jul.2018

Premijerka Ana Brnabić kaže za RTS da o situaciji na Kosovu i Metohiji mora da se raspravlja kao i do sada u Savetu bezbednosti UN...Ona ističe da se naša diplomatska borba i razgovori sa saveznicima nastavljaju...Gostujući u Dnevniku na javnom servisu, premijerka je eekla da ne postoji mnogo stvari...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.