Brnabić na skupu EBRD: Region Zapadnog Balkana ima ogroman potencijal

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Feb.2020, 09:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić na skupu EBRD: Region Zapadnog Balkana ima ogroman potencijal

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je danas u Londonu da region Zapadnog Balkana ima ogromne potencijale koje treba mnogo bolje i više iskoristiti.

Brnabić je, na Investicionom samitu o Zapadnom Balkanu u organizaciji EBRD, na kojem učestvuju premijeri šest ekonomija regiona, istakla da su za Srbiju ključni, prioritetni projekti inicijativa "mini šengen", kao i infrastrukturno povezivanje u regionu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Brnabić između Plenkovića i Kurtija

Novinar i analitičar, Tim Džuda, prvog dana Samita EBRD u Londonu, objavio je fotografiju srpske premijerke koja sedi između hrvatskog kolege Andreja Plenković i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

"O reciprocitetu jedni sa drugima? Albin Kurti i Ana Bernabić. Biće zanimljivo čuti šta se dešava iza kulisa a ovo je prilika. EBRD - Balkan Investment Summit ", napisao je Džuda na svom tviter nalogu.

Ona je napomenula da se tzv "mini šengen" odnosi na uspostavljanje četiri vrste slobode - kretanja robe, usluga, kapitala i ljudi, u oblasti Zapadnog Balkana.

Podsetila je da Srbija na tome već radi sa Severnom Makedonijom i Albanijom, te dodala da se nada da će i ostale zemlje da se pridruže toj inicijativi, koja, istakla je, na najbolji i najopipljiviji način doprinosi da se region predstavi kao jedinstveno, ujedinjeno tržište i mesto koje pruža drugačiju budućnost na Balkanu.

Kao drugu važnu inicijativu istakla je infrastrukturno povezivanje, te podsetila da je prošle godine u Srbiji završen Koridor 10.

"Sada možete da prođete kroz Srbiju i auto-putevima odete u Mađarsku, Hrvatsku, Severnu Makedoniju, Bugarsku", primetila je Brnabić.

Istakla je da se nastavlja izgradnja auto-puta ka Crnoj Gori, kao i da je započeta izgradnja autoputa ka Sarajevu.

"Planiramo, do kraja godine, da ćemo početi izgradnju 'autoputa mira', Niš - Priština - Tirana - Drač, a EBRD će najverovatnije finansirati taj put", rekla je srpska premijerka.

Čakrabarti: Zapadni Balkan prioritet za EBRD, ceo svet želi da region uspe

Zapadni Balkan je prioritet za EBRD i ceo svet želi da taj region uspe, poručio je direktor Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti otvarajući Samit o Zapadnom Balkanu, i istakao da je EBRD do sada u region investirala gotovo 13 milijardi dolara.

Uz napomenu da je ovo "istorijski samit", Čakrabarti je podsetio da je prvi ovakav Samit održan 2014. godine i da predstavlja dobar model za sve druge samite za druge regione, u kojima EBRD takođe investira.

"Ceo svet želi da ovaj region uspe", rekao je Čakrabarti.

On je rekao da EBRD želi da pruži jedinstven doprinos procesu što brže integracije zemalja regiona u EU.

"Ovi samiti EBRD za Zapadni Balkan imaju posebnu ulogu, koju treba da odigraju, da se u uspešnom braku spajaju politika i ekonomija kroz direktan dijalog. Ovi samiti se fokusiraju na praktične rezultate i projekte i promovišu Zapadni Balkan kao izuzetno atraktivnu investicionu destinaciju", rekao je Čakrabarti.

On je istakao da želi da investitori ostvare komunikaciju i interakciju sa premijerima Zapadnog Balkana, a da se premijeri vrate kući sa opipljivim rezultatima, novim poslovima i investicionim partnerima.

U tom smislu, napomenuo je da će danas tokom samita biti potpisano šest novih projekata.

Čakrabarti je istakao da je Zapadni Balkan "predvodnik promena" i reper za druge regione.

On je napomenuo da je ovo njegov poslednji samit, budući da mu ističe mandate na čelu EBRD, ali je istakao da je Zapadni Balkan prioritet za EBRD i da se nada će se ulaganja nastaviti.

Istakao je da je EBRD do sada u regionu uložila gotovo 13 milijardi dolara.

Dodao je da će EBRD najverovatnije finansirati izgradnju autoputa Niš - Priština - Tirana.

"Planiramo da idemo na odobrenje za 'autoput mira', kasnije ove godine", rekao je Čakrabarti.

"Zapadni Balkan ima posebno mesto u mojoj karijeri i srcu. Pozdravljam region i to koliko je napredovao i odmakao se od problematične prošlosti, da bi postao povoljno poslovno okruženje, Divim se ljudima u regionu koji su uspeli u svemu tome i delim njihovu viziju za budućnost", zaključio je Čakrabarti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.