Britanski stručnjaci traže da se brza hrana reguliše kao cigarete

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 20.Jul.2020, 12:07

Britanski stručnjaci traže da se brza hrana reguliše kao cigarete

Stručnjaci su zatražili uvođenje strogih ograničenja promocije prerađene hrane u supermarketima, zabranu prodaje brze hrane u blizini škola, kao i zabranu televizijskih reklama za picu, hamburgere i sličnu hranu pre 21 sat.

Kampanja protiv reklamiranja brze hrane krenula je nakon što je gojaznost identifikovana kao glavni faktor visoke smrtnosti od kovida-19, piše „Gardijan“.

Britanski list prenosi da zdravstveni stručnjaci brzu hranu upoređuju sa cigaretama. >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com <<

U Engleskoj 64 odsto odraslih pati od prekomerne težine ili gojaznosti.

Britanska vlada sada priprema mere, koje će verovatno najaviti pre kraja meseca, za borbu protiv gojaznosti pre mogućeg drugog talasa korona virusa, navodi „Gardijan“.

Pogledajte šta smo uspeli sa duvanom. Nemojte da dopustite reklame, ograničite prodaju, uvedite veće poreze, šta god treba“, rekao je Ričard Mari, izvršni direktor „King“s fonda“, nezavisnog istraživačkog centra.

Zdravstveni stručnjaci su predložili i otvaranje većeg broja biciklističkih staza, zabranu slatkiša na blagajnama prodavnica, zabranu sniženja cena na alkohol, obvezu za restorane da navedu broj kalorija na jelovnicima, kao i uvođenje poreza na šećer i mlečne napitke.

Britanski list podseća na pozitivno iskustvo Amsterdama kada je reč o borbi sa gojaznošću.

Amsterdam je 2012. uspostavio plan za borbu protiv gojaznosti, pošto je ustanovljeno da petina dece pati od prekomerne težinu.

U roku od tri godine broj gojazne dece ili one sa prekomernom težinom smanjio se za 12 procenata, navodi britanski list.

Izvor: Tanjug
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.