Britanija: Manja zaštita depozita štediša u 2016. godini

Izvor: Blic, 04.Jul.2015, 00:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanija: Manja zaštita depozita štediša u 2016. godini

Depoziti britanskih štediša će iduće godine biti manje zaštićeni u slučaju bankrota banke, saopštila je juče vlada u Londonu, okrivljujući za to propise Evropske unije koje su pojedini britanski zakonodavci nazvali "apsurdnim".

Odnosi Britanije i Evropske unije su, kako javlja Rojters, već napeti, a britanski premijer Dejvid Kameron se, nastojeći da reformiše odnose sa ostalih 27 članica pre >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << održavanja referenduma o članstvu Britanije u EU, bori za to da Ujedinjeno Kraljevstvo ne bude u nepovoljnom položaju zbog toga što ne koristi evro.

U slučaju kolapsa kreditora, EU zabranjuje evropskim vladama da garantuju štedne depozite čija je vrednost iznad 100.000 evra, i zahteva od država koje nisu članice evrozone, poput Britanije, da svakih pet godina usklađuju iznos u lokalnoj valuti sa limitom propisanim u evrima.

Britanska funta je od poslednjeg prilagođavanja ojačala za 20 odsto u odnosu na evro, zbog čega će iznos štednih uloga za koje garantuje država pasti za 10.000 funti na 75.000 funti od početka 2016. godine.

"Evropski propisi kojima se zahteva prilagođavanje sadrže manjkavosti", izjavio je predsednik finansijskog komiteta britanskog parlamenta, Endru Tajri, najavljujući da će se obratiti britanskom ministarstvu finansija da od ostalih članica EU zatraži izmene.

"Apsurdno je da deprecijacija evra, u velikoj meri izazvana krizom u evrozoni, a naročito u Grčkoj, bude razlog koji tera na smanjenje nivoa zaštite britanskih štediša", izjavio je on.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.