Balada o Boašu

Izvor: RTS, 06.Mar.2012, 14:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Balada o Boašu

Bio je perfekcionista, prvi je dolazio u klub, zadnji napuštao, radio je i po 12 sati dnevno i na kraju je dobio otkaz. Ovako izgleda balada o Andreu Viljašu Boašu koji je prošle nedelje dobio otkaz na mestu trenera Čelsija. Roman Abramovič je bio taj koji je otpustio Portugalca, ali za loše rezultate krivi igrače. Menadžeri Premijer lige podržavaju Boaša.

Kada je sudija odsvirao kraj na meču između Vest Bromvič Albiona i Čelsija, jasno je da se čekaju sati kada >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << će Andre Viljaš Boaš dobiti otkaz na mestu trenera londonskog kluba. Čelsi je taj meč izgubo sa 1:0, pao na peto mesto na tabeli Premijer lige, a kada se doda i činjenica da su „plavci" na rubu eliminacije i iz Lige šampiona, čini se da je potez Abramoviča opravdan.

Ipak, sa ovim nisu saglasni mnogi treneri na Ostrvu koji su podržali Boaša i osuli paljbu po upravi Čelsija, kluba koji je od 2000. godine promenio čak sedam trenera.

Činjenica da su Boaša podržali Aleks Ferguson i Arsen Venger, najdugovečniji treneri u Premijer ligi pokazuje da je otkaz mladom Portugalcu možda bio preuranjen.

Ferguson je rekao da mladom treneru treba vremena da uspostavi sistem što je nemoguće u situaciji kada se odmah traže vrhunski rezultati i kada nema podršku kluba. Sličnog mišljenja je i Arsen Venger koji smatra da Boaš nije dobio pravu šansu da se dokaže.

Jedan od retkih trenera koji misli da je otkaz Boašu opravdan je trener Partizana Avram Grant koji je bio prvi trener „plavaca" koji je zamenio Žozea Murinja. On misli da će narednom menadžeru biti lakše nego njemu.

„Ko god bi preuzeo Junajted od Aleksa Fergusona imao bi težak posao, skoro nemoguć, ali onom ko bi u ovom trenutku došao u Čelsi bilo bi lakše nego meni. Ja sam nasledio Žozea Murinja koji je bio i dalje je veliko ime u klubu", rekao je Grant.

„Fudbal je igra u kojoj se traže rezultati, a vi već posle tri-četiri meseca možete da vidite u kojem pravcu se sve kreće", dodao je on.

Iako se činilo da je otkaz Boašu bio logičan potez Abramoviča, ruski tajkun nije se lako odlučio na ovaj potez, i ne bez doze kajanja.

Boašu se na dušu stavljaju loši rezultati, ali oni su došli kao posledica nesloge u svlačionici. Nije tajna da je 34-stručnjak odmah po dolasku u klub došao u sukob sa pojedinim igračima, pre svega sa Frenkom Lampardom i Ešlijem Kolom. Više puta je Boaš tražio podršku kluba, ali uprava je ćutala što je značilo da fudbaleri imaju prećutnu podršku.

Ostrvski mediji izveštavaju da je Abramovič, odmah pošto je otpustio Boaša postrojio preplaćene Čelsijeve zvezde i održao im lekciju rekavši da su za loše rezultate krivi isključivo oni. Abramovič je najavio i da će pljuštati kazne, ali i da će veliki broj fudbalera napustiti klub na kraju sezone.

Pitanje je šta je Abramoviča nagnalo da bes iskali na igračima. Mediji navode da je Abramovič bar malo pokušao da olakša savest jer je otpusti trenera koji je bio veoma posvećen svom poslu.

Boaš je toliko želeo da donese dobre rezultate Abramoviču da je postao opsednut vođenjem ekipe. U klubu je provodio i po 12 sati dnevno, prvi je dolazio, a poslednji napuštao Stamford bridž.

Zanimljivo je da je noć pre nego što će biti otpušten Boaš spavao u trening, našavši mesto na dušeku jednoj od kancelarija. Ujutru je sačekao igrače, odradio sa njima trening kada su ga pozvali i rekli mu da klub raskida saradnju.

Portugalskom stručnjaku uteha može biti obeštećenje koje je Čelsi obavezan da isplati za raskid ugovora. Tako će Boaš biti bogatiji za devet miliona funti, dok je za njegovo dovođenje Portu isplaćeno obeštećenje od neverovatnih 15 miliona evra.

Ova kratka epizoda je skupo koštala Čelsi, ali to je ništa ako se uporedi sa kupovinom Toresa za kojeg je plaćeno 50 miliona funti, a koji i dalje ima amneziju kada je u pitanju postizanje golova.

Već duže vreme se nagađa i ko bi mogao da zameni Boaša. Najveće šanse se daju bivšem treneru Liverpula i Intera Rafaelu Benitezu, ali danas se spominje i ime selektora nemačke reprezentacije Joakima Leva.

Ipak, pojedini mediji javljaju da je jedna od opcija povratak Žozea Murinja, čoveka koji je doneo londoskom klubu prve titule u Premijer ligi. „Posebni" bi navodno pristao da se vrati na Stamford bridž pod uslovom da Abramovič odreši kesi i dovede Kristijana Ronalda.

Takođe Murinjo bi u tom slučaju zahtevao totalnu kontrolu nad transferima da mu se ne bi ponovila situacija da mu Abramovič sam dovodi igrače kao što je bio slučaj sa Andrejom Ševčenkom. Naravno i plata bi bila astronomska, tako da pojedini meidiji navode da portugalski stručnjak traži 12 miliona evra godišnje.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.