Australski dolar i funta u usponu

Izvor: SEEbiz.eu, 02.Nov.2018, 17:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Australski dolar i funta u usponu

LONDON - Tečaj dolara u petak je skliznuo prema košarici vodećih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima nakon izvješća da američki predsjednik Donald Trump traži rješenje u trgovinskom ratu s Kinom, dok se čeka novo izvješće o zapošljavanju u SAD-u.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << valuta, jutros je skliznuo 0,2 posto, na 96.101 bod. U prekonoćnom trgovanju oslabio je gotovo 0,9 posto.

U takvom se ozračju eurom trgovalo po 1,1430 dolara, što znači da je ojačao 0,2 posto u usporedbi s prethodnim zatvaranjem. Funta je prema dolaru ojačala oko 0,1 posto, na 1,3023 dolara.

Sukob između SAD-a i Kine, dvaju najvećih gospodarstava svijeta, pritisnuo je globalno gospodarstvo i potaknuo potražnju za dolarom u ovoj godini. No, dolar je u petak skliznuo na najniže razine u sedam dana nakon što je agencija Bloomberg objavila da je Trump od dužnosnika zatražio da počnu pripremati skicu mogućeg trgovinskog sporazuma s Pekingom.

Valute koje su bile pogođene nedavnim valom kupnje dolara, uključujući euro, norvešku i švedsku krunu te australski i novozelandski dolar, u takvom su ozračju ojačale.

Cijena australskog dolara, koji je osjetljiv na gospodarsku situaciju u Kini, porasla je prema američkom za 0,5 posto. U prethodnom trgovanju poskočila je čak za 1,8 posto jer je investitore ohrabrio signal mogućeg poboljšanja odnosa između SAD-a i Kine.

Funta je u četvrtak ojačala nakon što je britanska središnja banka Bank of England potvrdila važeće kamatne stope, ali i signalizirala blago pojačanje tempa podizanja kamatnih stopa u budućnosti ako brexit glatko prođe.

Tržišta čekaju nove podatke o zapošljavanju u SAD-u radi daljnjih smjernica vezanih uz tempo daljnjeg rasta kamatnih stopa u SAD-u. Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je u listopadu otvoreno oko 190.000 novih radnih mjesta nakon 134.000 u mjesecu ranije.

"Relativno jeftin dolar mogao bi privući kupce ako izvješće o zaposlenosti u cjelini bude robusno", smatra David Madden, valutni analitičar u tvrtki CMC Markets.

U poboljšanom ozračju u pogledu poduzimanja rizika ojačale su i valute tržišta u nastajanju. Kineski juan je u inozemnom trgovanju ojačao oko 0,2 posto prema dolaru, na najviše razine u tri tjedna, nakon dobitka od 0,8 posto u prethodnom trgovanju.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.