Agresija na London

Izvor: Politika, 10.Avg.2015, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Agresija na London

Evropa će izgleda morati da razmatra spor između Velike Britanije i Španije i da se pozabavi sporazumom između dve zemlje potpisanim pre više od 300 godina, pre nego što počne da diskutuje o migrantskoj krizi. Bez reda vožnje, navigacionih pravila, a kamoli obaziranja na međunarodno pravo, Mediteranom poslednjih meseci plovi više lađa i čamaca nego što ih je ikada poslednjih decenija bilo. Ali London se osetio ugroženim zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << španskog patrolnog brodića koji je u nedelju ujutru jurio za nekim krijumčarem droge pa uleteo u vode oko Gibraltara.

Iz Forin ofisa stiglo je oštro upozorenje da „ponovljeni upadi u britanske vode Gibraltara jasno krše suverenitet Britanije”. Da je prema međunarodnim zakonima o moru potpuno neprihvatljivo da Španija „ulazi u gibraltarske teritorijalne vode bez prethodnog obaveštavanja”. Optužbe iz britanske prestonice stigle su odmah pošto su u tri ujutru u nedelju lađa i helikopter španskih snaga bezbednosti pošli u poteru za drugim španskim brodićem na kome su se krijumčarili narkotici.

Madrid je odgovorio bez mnogo uzbuđenja. Španci tvrde da je to bila rutinska operacija koju izvodi Služba za granični nadzor.

Madrid i London pozivaju se na Utrehtski sporazum (1713) kada je Gibraltar na razmeđi Atlantskog i Sredozemnog mora, koji leži na istoimenom moreuzu, postao britanska prekomorska teritorija. Madrid međutim tvrdi da se britanski suverenitet nad Gibraltarom ne odnosi na vode oko njega već samo na kopno.

U tim vodama se krijumčari najbolje snalaze. Madrid tvrdi da se kriminalci osećaju kao kod svoje kuće kad dođu do gibraltarske obale. Uzbunili su se i gibraltarski političari, pa je čak britanski evropski parlamentarac optužio Španiju za agresiju. On poziva građane Gibraltara, Špance koji rade na britanskoj teritoriji, a ugroženi su zbog višečasovnog čekanja na granici, i sve turiste da mu se obrate u pisanoj formi. On će svaku žalbu ponaosob predati Evropskoj komisiji. Vreme je da se shvati da su stanovnici Gibraltara građani drugog reda u Evropi, dodaje ovaj zvaničnik.

Ako nekome ovo zveckanje izgleda neozbiljno, setite se Foklandskog rata (1982). Tada britanskoj armadi nije bilo teško da prebrodi pola sveta i da posle deset nedelja ratovanja proglasi pobedu i suverenitet nad ostrvima. Poginulo je 649 Argentinaca, 255 britanskih vojnika i tri Foklanđanina, ali je zato Margaret Tačer postala neprikosnovena liderka. Gibraltar je mnogo bliže. A tu je i Evropa, koja je izdala pomirljivo saopštenje: i jednima i drugima uputila je savet da poštuju međunarodno pravo – ali se nije upustila u razjašnjenje njegovih odredaba u slučaju Gibraltara.

Vredi li pominjati pojedinca koji je iz ovog spora izašao kao pobednik. Krijumčar drogom je izbegao i jednu i drugu patrolu. Ali šta je droga prema patriotizmu.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.