8. april - Svetski dan Roma

Izvor: JuznaSrbija.info, 08.Apr.2024, 09:02

8. april - Svetski dan Roma

Međunarodni dan Roma, je dan proslave romske kulture i podizanja svesti o problemima s kojima se Romi suočavaju
Dan Roma je službeno bio proglašen 1990. godine u Serocku u Poljskoj, mestu četvrtog Svjetskog romskog kongresa Međunarodne romske unije (IRU), u spomen na prvi veći međunarodni susret romskih predstavnika održan u Čelsfeldu kraj Londona 7–12. aprila 1971.
Na tom je kongresu donesena odluka o romskoj himni za koju je izabrana pesma "Đelem, đelem" i odluka o zastavi za koju je odabrana plavo-zelena dvobojnica s crvenim točkom u sredini, simbolom napretka i pokreta, ali i migracije Roma tokom istorije.
U Nišu živi velika zajednica Roma, od koji su neki svojom muzikom,...
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danas je Svetski dan Roma: Potrebno osnaživanje romske kulture i borbe protiv predrasuda

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Apr.2024

Ovaj dan je zvanično proglašen 1990. godine u mestu Serock u Poljskoj, tokom četvrtog Svetskog romskog kongresa Međunarodne romske unije (IRU).

Nastavak na SrbijaDanas.com...

U Srbobranu obeležen Međunarodni dan Roma

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 09.Apr.2024, 08:35

SRBOBRAN – Danas je 08. april – Međunarodni dan Roma. Ovaj datum za praznik je proglašen 1990. godine u Poljskoj, na IV Svetskom romskom kongresu Međunarodne romske unije, u spomen na prvi veći međunarodni susret romskih predstavnika koji je održan u blizini Londona od 07. do 12. aprila 1971....

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.