ZAPAD PRIZNAO KRAH?! Sankcije PUTINU I RUSIJI nisu dale rezultate, PREDSEDNIK evropske države saopštio: Moramo da priznamo...

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Feb.2024, 14:08

ZAPAD PRIZNAO KRAH?! Sankcije PUTINU I RUSIJI nisu dale rezultate, PREDSEDNIK evropske države saopštio: "Moramo da priznamo..."

Litvanski predsednik ukazao na velike neuspehe politike sankcionisanja Rusije.

Zapadne sankcije Moskvi nisu uspele da destabilizuju rusku ekonomiju, smatra litvanski predsednik Gitanas Nauseda. Govoreći na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji u subotu, Nauseda je ukazao na makroekonomske pokazatelje koji jasno pokazuju da je ekonomija Rusije ostala stabilna.

Prema poslednjim zvaničnim >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << podacima, ruski BDP je porastao za 3,6% u 2023. godini, nadmašivši i SAD i EU, a vlasti zemlje očekuju rast od najmanje 2,3% ove godine.

- Moramo da priznamo da je tih trinaest paketa sankcija u suštini imalo veoma ograničen uticaj na rusku ekonomiju - rekao je Nauseda. On je istakao da je Rusija postala vešta u zaobilaženju ograničenja i pozvao blok da usmeri buduće mere na načine za sprečavanje izbegavanja sankcija.

- Neophodno je pojačati sekundarne sankcije i načine da se zaobiđu ove sankcije, koje su toliko nategnute da praktično čine sam mehanizam  neefikasnim i praznim - rekao je Nauseda.

Litvanski lider je takođe pozvao Brisel da pojača rad na načinima korišćenja zamrznutih ruskih sredstava za pomoć Ukrajini.

- Potrebna nam je mnogo brža odluka o tome šta da radimo sa tom zamrznutom ruskom imovinom - rekao je on, napominjući da Zapad još uvek ne može da pronađe legalna sredstva da iskoristi sredstva.

SAD i EU zamrznule su oko polovine imovine ruske centralne banke, koja se procenjuje na 300 milijardi dolara, od početka sukoba u Ukrajini. Oni od tada razmišljaju o načinima da konfiskuju ovu imovinu kako bi finansirali pakete pomoći Kijevu. EU trenutno radi na načinima da zapleni prihod ostvaren prošle godine iz fondova koje drži belgijska klirinška kuća Euroclear. U međuvremenu, SAD traže pravna sredstva za zaplenu imovine.

Rusija je u više navrata kritikovala zamrzavanje svoje imovine, upozoravajući na pretnju koje ovo predstavlja za globalni finansijski sistem, i obećavajući osvetu ako Zapad krene da konfiskuje sredstva.

(Srbija Danas/M.B.)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.