Izvor: RTS, 03.Nov.2020, 15:38

U Belorusiji radi prva nuklearka, Litvanija prekinula uvoz struje

Prva nuklearna elektrana u Belorusiji počela je danas sa radom, što je uznemirilo susednu Litvaniju koja je momentalno prekinula uvoz struje iz Belorusije.
Nuklearku "Astravjets", koja je danas počela s radom, izgradili su Rusi na 40 kilometara od glavnog grada Litvanije, Viljnusa, koji je priključen na električnu mrežu iz Belorusije.

Litvanske vlasti su se dugo protivile >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izgradnji nuklearke, navodeći da je projekat bio pun akcidenata, da se krao materijal i da su radnici loše tretirani.
"Rosatom", ruska državna nuklearna korporacija koja je izgradila elektranu, odbacila je tvrdnje iz Litvanije, istakavši da se izgradnja nuklearke uklapa u najveće međunarodne standarde, koje je potvrdilo i nadzorno telo Ujedinjenih nacija.
Iz "Rosatoma" su takođe naveli da imaju nultu toleranciju prema korupciji i unutrašnjem kontrolnom sistemu koji osigurava da ne dođe do bilo kakvih ilegalnih radnji.
Postojanjem nuklearke smanjiće se emisija ugljen-dioksida za deset miona tona godišnje. Izgradnja elektrane je pomerena posle akcidenta u julu 2016. godine, pošto je deo reaktora skliznuo na zemlju, nakon što su radnici bezuspešno pokušali da ga nameste.
"Rosatom" je na insistiranje beloruskih vlasti zamenio reaktor, iako su vodeći ljudi te ruske kompanije tvrdili da nije bilo oštećenja.
Belorusi su pretrpeli ozbiljne posledice usled katastrofe u Černobilju 1986. godine.
Prethodnih nedelja litvanske vlasti su podelile tablete sa jodom stanovnicima koji žive na granici sa Belorusijom, jer ta supstanca može da smanji taloženje radijacije u tiroidnoj žlezdi u slučaju curenja radioaktivnog materijala.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.