Svečanost u Ubu: Deset godina od evropske titule

Izvor: B92, 01.Avg.2023, 21:41

Svečanost u Ubu: Deset godina od evropske titule

Dan koji se pamti, dan kada je Srbija postala prvak Evrope! Prvi dan avgusta 2013. ostaje zlatnim slovima upisan u istoriji našeg reprezentativnog fudbala.

Srbija je u uzrastu do 19 godina, slavila protiv Francuske, u velikom finalu u Litvaniji, a deset godina kasnije, u gradu fudbalskih legendi, u Ubu, Fudbalski savez Srbije obeležio je veliki jubilej – deset godina od istorijskog uspeha.

U prepunoj sali Doma kulture, uz scenografiju koja je prisutne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << podsetila na najveće uspehe srpskog reprezentativnog fudbala, osvojene titule prvaka Evrope i sveta, u Litvaniji i Novom Zelandu, bilo je i mnogo dece, budućih šampiona.

Fudbalski savez Srbije, ovim povodom, namenio je deci (registrovani igrači, dečaci i devojčice u uzrastu do 19 godina) Kolubarskog okruga 1250 knjiga "Evropski i svetski šampion", štiva koje govori o pobedničkom putu dve sjajne generacije.

Svečanost su svojim prisustvom i pričom koja budu mnogo emocija uveličali ljudi koji su ostavili veliki pečat prilikom osvajanja Evrope i sveta, tadašnji član direktorskog tandema mlađih selekcija Saveza Mitar Mrkela i selektor omladinske reprezentacije koja je postala besmrtna u Litvaniji, Ljubinko Drulović, ali i svedok i učesnik u osvajanju obe titule, kao tim menadžer, onda i u ulozi izveštača sa Novog Zelenda, jedan od koautora knjige, Igor Gačić.

Red priče, red aplauza, red slike i filma koji se ne zaboravlja, golovi iz Litvanije i sa Novog Zelanda, uz obraćanje aktera putem video linka, Nemanje Maksimovića i Marka Pavlovskog. Dan i događaj koji svima ostaje u sećanju, a velike zasluge za fantastičnu sliku sa Uba idu na adresu predsednika FS RZS Nebojše Živanovića i naravno, prvog čoveka grada koji doživljava pravi procvat, gradonačelnika Uba Darka Glišića.

Ispred Fudbalskog saveza Srbije prisutnima se obratio Nikola Lazetić, direktor mlađih kategorija FSS, a iz prvih redova sve su pratili koordinator mlađih selekcija FSS Igor Matić, odnosno selektori mlađih selekcija FSS, Dušan Đorđević, Radovan Krivokapić, Aleksandar Luković i Jovan Damjanović.

Važno je apostrofirati činjenicu da cilj i namera svih učesnika u izradi ovog kapitalnog dela nije bio samo pisani trag o istorijskim uspesima ove dve selekcije, već i želja da se sa njenim sadržajem upoznaju sva deca u Srbiji (registrovani dečaci i devojčice u uzrastu od 11 do 19 godina, 52.000 dečaka i devojčica) od Subotice do Vranja.

I tim povodom istorijski uspeh generacije sjajnih momaka Predraga Rajkovića, Nemanje Maksimovića, Aleksandra Mitrovića, braće Milinković – Savić, Andrije Živkovića, Miloša Veljkovića, Marka Grujića, Marka Pavlovskog i ostalih "zlatnih orlića" doživeo je svoju promociju, posle FS Beograda i sada u najvećem fudbalskom regionu u Srbiji. Mahalo se zastavama Srbije u prepunoj sali Doma kulture, gutao svaki fragment sa ekrana, potezi naših junaka, a aplauzima pratile priče i anegdote neposrednih aktera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Litvanija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PROŠLA JE DECENIJA: Fudbalski savez Srbije obeležio desetogodišnjicu osvajanja titule prvaka Evrope

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Avg.2023, 09:06

U finalu savladana Francuska sa 1:0...Fudbalski savez Srbije obeležio je sinoć u Ubu jubilej - 10 godina od osvajanja titule prvaka Evrope za igrače do 19 godina. Izabranici tadašnjeg selektora Ljubinka Drulovića su 1. avgusta 2013. godine, u finalu igranom u Litvaniji, pobedili Francusku 1:0 golom...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.