Svako ko je očekivao pobedu protiv SAD je lud, nemamo šta da izgubimo protiv Srbije VIDEO

Izvor: B92, 04.Sep.2023, 20:47

"Svako ko je očekivao pobedu protiv SAD je lud, nemamo šta da izgubimo protiv Srbije" VIDEO

Košarkaši Srbije u utorak od 10.45 igraju protiv Litvanije u četvrtfinalu Mundobasketa.

O duelu dve košarkaške nacije novinarka Prve Nina Kolundžija razgovarala je sa najpoznatijim litvanskim košarkaškim novinarom Donatasom Urbonasom.

Da li ste očekivali pobedu protiv Amerike?



"Ako je neko očekivao pobedu protiv Amerike, on mora biti lud. Ovo jevelika pobeda za Litvaniju. Poslednji put smo ih savladali pre 19 godina.Sećam se tog meča, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bio sam dete, i pamtim se svake reči komentatora sa te utakmice i nadam se da će se i današnji klinci sećati ove utakmice za par godina. Kakav god da bude krajnji ishod Mundobasketa i čak i ako izgubimo od Srbije ovakve utakmice inspirišu mlade da sanjaju o košarci i to je najbitnija stvar kod ovakvih mečeva. Litvanija igra odlično na ovom prvenstvu
", rekao je Urbonas za Prva TV

Koji je bio cilj pre odlaska na Mundobasket?

"Cilj je bio da nema ciljeva. Realno je bilo da dođemo do četvrtfinala i tobi predstavljalo veliki uspeh. Niko nije očekivao da igramo ovako lepukošarku, timsku košarku. Već se osećamo kao pobednici, pogotovo posleutakmice sa Amerikom. Nemamo šta da izgubimo i već smo ispunili sva očekivanja. Sve preko ovoga je samo bonus. Poznato je da u timu Litvanije vlada odlična atmosfera. To je biloprimetno i prošle godine na Evrobasketu.

Da li je to zasluga trenera Maksvitisa, koji odlično radi i u Žalgirisu?



"Sa nekim trenerima osećate konstantnu tenziju. Kao novinar urazgovorima se ne osećate dovoljno komforno, ponekad postanu veomaneprijatni. To se ume da se prenese i na svlačionicu i igrače. Sa Maksvitisom je potpuno drugačije. Druželjubiv je, prijatan, uvek se smejei prenosi tu pozitivnu energiju. Dolazi iz malog mesta. Ono što jenajbitnije je da voli košarku i ozbiljno shvata svoj posao. Ureprezentaciji Litvanije uvek vlada dobra atmosfera, ali pokazao je daodlično funkcioniše sa različitim karakterima. Trener Maksvitis je veliki deo ovog uspeha."


Srbiji fale najveće zvezde, dosta igrača fali. Šta mislite o našem timu?



"Gledajući tim Srbije imam sličan osećaj kao kada je Litvanija u pitanju.Nema Jokića i Micićia, dve najveće zvezde, ali imate jasnog lidera u Bogdanu Bogdanoviću. Njega obožavam da gledam, on je jedan od mojih omiljenih igrača. Pravi ratnik koji je savršen primer igrača iz Srbije. Tu je i Milutinov, kao što i mi imamo Valančijunasa. Tu su i Gudurić, Marinković, sve u svemu dobro popunjen tim. Jedinu nedoumicu sam imao na poziciji plejmejkera. Pokušali ste tokom priprema sa Gudurićem,Bogdanovićem, Nedovićem i nije išlo, ali sada imate Jovića koji je odličnoodigrao protiv Dominikanske republike, i sa njim u timu su sve pozicije dobro popunjene. Srbija je odlično sklopljen tim za Fiba takmičenja".


Kada neko kaže Srbija protiv Litvanije, koja je prva stvar koja vam padnena pamet?



"Prvo što mi pada je utakmica četvrtfinala na Evrobasketu 2003. u kojoj jeLitvanija pobedila i kasnije osvojila zlato. Pamtim i utakmicu sa Olimpijskih igara u Sidneju, kao i finale iz 1995. Iako mnogi Litvanci još uvek misle da su sudije u nekim situacijamaoštetile naš tim, i ja sam kao mlađi delio to mišljenje, kada sam odlgedao taj meč, jeste bilo grešaka, ali nisu one uticale nakrajnji ishod",
rekao je Urbonas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.