RT: Zapadne sankcije „neefikasne” – predsednik Litvanije

Izvor: Vostok.rs, 19.Feb.2024, 01:28

RT: Zapadne sankcije „neefikasne” – predsednik Litvanije

Zapadne sankcije Moskvi nisu uspele da destabilizuju rusku ekonomiju, smatra litvanski predsednik Gitanas Nauseda. Govoreći na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji u subotu, Nauseda je ukazao na makroekonomske pokazatelje koji jasno signaliziraju da ekonomija zemlje ostaje stabilna.
Prema poslednjim zvaničnim podacima, ruski BDP je porastao za 3,6% u 2023. godini, nadmašivši i SAD i EU, a vlasti zemlje očekuju rast od najmanje 2,3% ove godine. „Moramo da priznamo da je tih trinaest paketa sankcija – trinaesti koji još nije sproveden – u suštini imao veoma ograničen uticaj na rusku ekonomiju“, izjavio je Nauseda. On je istakao da je Rusija postala vešta u zaobilaženju ograničenja i pozvao blok da usmeri buduće mere na načine za sprečavanje izbegavanja sankcija. „Neophodno je pojačati sekundarne posledice i načine da se zaobiđu ove sankcije, koje su toliko nategnute da praktično čine sam mehanizam sankcija neefikasnim i praznim“, rekao je Nauseda. Litvanski lider je takođe pozvao Brisel da pojača rad na načinima korišćenja zamrznutih ruskih sredstava za pomoć Ukrajini. „Potrebna nam je mnogo brža odluka o tome šta da radimo sa tom zamrznutom ruskom imovinom“, izjavio je on, napominjući da Zapad još uvek ne može da pronađe legalna rešenja da iskoristi sredstva. SAD i EU zamrznule su oko polovine imovine ruske Centralne banke, koja se procenjuje na 300 milijardi dolara, od početka sukoba u Ukrajini. Oni od tada razmišljaju o načinima da konfiskuju ovu imovinu kako bi finansirali pakete pomoći Kijevu. EU trenutno radi na načinima da zapleni prihod ostvaren prošle godine iz fondova koje drži belgijska klirinška kuća Euroklir. U međuvremenu, SAD traže pravna sredstva za zaplenu imovine. Rusija je u više navrata kritikovala zamrzavanje njene imovine, upozoravajući na pretnju koje ovo predstavlja za globalni finansijski sistem, i obećavajući osvetu ako Zapad krene da konfiskuje sredstva.
Pogledaj vesti o: Litvanija,   Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.