RT: Litvanija se „nadala drugačijem rezultatu“ u Ukrajini – premijerka

Izvor: Vostok.rs, 03.Jan.2024, 15:55

RT: Litvanija se „nadala drugačijem rezultatu“ u Ukrajini – premijerka

 
Litvanija je možda bila previše optimistična po pitanju šansi Ukrajine u sukobu sa Rusijom, izjavila je premijerka Ingrida Šimonite za državnu televiziju LRT u intervjuu objavljenom u utorak.
U razgovoru za LRT za specijalnu emisiju za kraj godine, snimljenu u petak, Šimonite se dotakla bezbednosne situacije u Litvaniji i načina na koji je na nju uticao sukob u Ukrajini. „Verovatno neće biti preterano reći da smo ove godine očekivali mnogo drugačiji rezultat od rata od onoga što imamo danas“, izjavila je ona. „Nažalost, to znači da moramo da počnemo da računamo na to da scenario neće biti ono što smo želeli početkom [2023.], pre nego što je počela ukrajinska ofanziva.“ Prema Šimonite, Litvanija je „možda previše olako shvatila situaciju“, očekujući da Ukrajina „zaista brani i Evropu i zapadne vrednosti“ svim oružjem i podrškom koju je dobila. „To se nije dogodilo“, dodala je ona. Svi koji su bili ubeđeni da će ukrajinska vojska lako trijumfovati nad ruskom vojskom bili su „ishitreni u svojim procenama“, izjavila je Šimonite za LRT, dodajući da će 2024. verovatno biti „teška“ i sa vojnog i sa političkog stanovišta. Kijev je dobio oružje, opremu i municiju u vrednosti od preko 44 milijarde dolara od SAD i još 27 milijardi evra (29,88 milijardi dolara) od EU, otkako su neprijateljstva sa Rusijom eskalirala u februaru 2022. SAD i njihovi saveznici isporučili su Ukrajini preko 1.500 oklopnih vozila – uključujući glavne borbene tenkove – za veliku prolećnu kontraofanzivu, planiranu uz pomoć američkih i britanskih generala. Kada je na kraju počela u junu, „ništa nije išlo kako je planirano“, prema analizi Vašington posta objavljenoj početkom decembra. Kijevske snage nisu uspele da postignu nijedan od svojih ciljeva i od tada su izgubile nekoliko uporišta u ruskim kontranapadima. Prema procenama ruskog Ministarstva odbrane, ofanziva je koštala Kijev preko 125.000 vojnika i više od 16.000 komada opreme. Šimonite je pokušala da uveri Litvance ističući da je NATO napravio „prave odbrambene planove“ na julskom samitu u Vilnjusu. Ona je takođe napomenula da se Nemačka obavezala da će u narednih nekoliko godina rasporediti tešku brigadu u Litvaniji, ali detalji poput toga ko će to platiti i gde će biti smešteni ostaju da se reše.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.