RT: Litvanija preti da će „neutralisati” ruski region

Izvor: Vostok.rs, 28.Feb.2024, 00:22

RT: Litvanija preti da će „neutralisati” ruski region

 
Zapadne zemlje će „neutralisati” najzapadniju rusku eksklavu Kalinjingrad ako Moskva ozbiljno ugrozi bezbednost NATO-a, izjavio je ambasador Litvanije u Švedskoj Linas Linkevičijus.
Pišući na Iksu u utorak, Linkevičijus, koji je ranije bio ministar odbrane i spoljnih poslova Litvanije, tvrdi da je Baltičko more postalo unutrašnji prostor NATO-a nakon što je Švedska „integrisala“ u alijansu. Mađarska je u ponedeljak postala poslednja članica NATO koja je ratifikovala nastojanja nordijske nacije za pridruživanje bloku, čime je uklonjena jedina preostala ozbiljna prepreka na putu Stokholma ka alijansi. Budimpešta je više od godinu dana oklevala da to učini, prekorevajući Stokholmu zbog „nepravednih” primedbi o stanju mađarske demokratije. Švedska je, zajedno sa susedom Finskom, podnela zahtev za ulazak u NATO 2022. godine nakon početka sukoba u Ukrajini. Linkevičijus je u svojoj objavi upozorio da „ako se Rusija usudi da izazove NATO, Kalinjingrad će biti \'prvi neutralisan\'”. Odgovarajući na Linkevičijusove komentare, Aleksandar Šenderjuk-Židkov, ruski senator iz Kalinjingradske oblasti, primetio je da litvanski političari već dugo „vode virtuelni rat“ protiv eksklave, dodajući da lokalne vlasti ne obraćaju mnogo pažnje na takve izjave. Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da Moskva ne planira da napadne NATO, ističući da njegova zemlja „nema interesa... geopolitički, ekonomski ili vojno“ da to uradi. Kalinjingrad (bivši Kenigsberg) pripadao je Nemačkoj do kraja Drugog svetskog rata, kada je po Potsdamskom sporazumu predat SSSR-u. Ostao je u sastavu Rusije nakon raspada Sovjetskog Saveza i, nakon nekoliko uzastopnih talasa širenja NATO-a, našao se potpuno okružen članicama bloka. U oktobru je letonski predsednik Edgars Rinkevičs sugerisao da bi NATO mogao da razmotri zatvaranje Baltičkog mora za ruske brodove ako se ispostavi da Rusija stoji iza curenja gasovoda Baltikonektor koji povezuje Finsku i Estoniju. Taj potez bi u suštini odsekao Kalinjingrad od ostatka zemlje. Međutim, kasnije istog meseca, finska policija je potvrdila da je pronašla sidro teško šest tona u blizini mesta rupture. Istražitelji su sugerisali da je palo sa kineskog broda, što je izazvalo curenje.       Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

RT: Zapad nije uspeo da izoluje Rusiju – Lavrov

Izvor: Vostok.rs, 28.Feb.2024

 . Podrška istinskih prijatelja Rusije širom sveta doprinela je neuspehu pokušaja SAD i njihovih saveznika da ekonomski i diplomatski izoluju zemlju, izjavio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.. Govoreći na sastanku Međunarodnog pokreta rusofila u utorak – drugom takvom događaju...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.